20 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeŠerijatski stav o onome ko počini veliki grijeh

Šerijatski stav o onome ko počini veliki grijeh

PITANJE:

Oni koji su počinili veliki grijeh (npr. blud, krađa, potvora), a nemaju nikoga ko bi mogao nad njima izvršiti Allahov propis, zatim umru prije nego se pokaju zbog tog grijeha, kakav je Allahov propis za njih na Sudnjem danu?

ODGOVOR:

Vjerovanje ehli – sunneta je sljedeći: onaj musliman koji umre, a bio je ustrajan u činjenju velikih grijeha, kao što su blud, potvora ili krađa on je na Sudnjem danu pod voljom Allaha, subhanehu ve te‘ala. Ako Allah, dželle šanuhu, bude htio, oprostit će mu; ako ne bude htio, kaznit će ga za veliki grijeh koji je ustrajno radio i nije se za njega pokajao. Međutim, nakon kazne, njegovo konačno mjesto je ipak Džennet, zato što je Uzvišeni rekao: ”Allah neće oprostiti da mu se neko drugi ravnim smatra, a oprostit će manje grijehe od toga, kome On hoće.” (En – Nisa, 48. i 116.)

O ovome su preneseni, mutevatir (mutevatir je onaj hadis koji iz generacije u generaciju prenosi toliki broj prenosilaca da je isključena svaka sumnja u njegovu autentičnost) predajom, vjerodostojni hadisi, koji upućuju da će griješnici muslimani, koji nisu počinili širk Allahu, dželle šanuhu, biti izvedeni iz vatre. Ovo pitanje pojašnjava i hadis koji se prenosi od Ubade b. Samita – Allah, dželle šanuhu, bio  njim zadovoljan – u kome kaže: ”Bili smo kod Poslanika, salallahu ‘alejhi ve sellem, pa je rekao: ’Hoćete li mi dati prisegu da nećete činiti širk Allahu i da nećete činiti blud niti krasti?’ i onda je proučio ajet o ženama . ‘Ko od vas ispuni obećanje njegova nagrada je kod Allaha, subhanehu ve teala, a ko od vas počini neki od tih grijeha, pa bude nad njim izvršena kazna to mu je otkupnina od grijeha. A ko počini neki od tih grijeha, pa mu Allah, dželle šanuhu, to sakrije, njegovo pitanje je kod  Allaha; ako bude htio kaznit će ga, a ako bude htio, oprostit će mu.” (Buharija, 4893. Fetve Stalne komisije, str. 502.)

STALNA KOMISIJA ZA ŠERIJATSKA PITANJA (FETVE)

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE