22.7 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeJe li ispravan hadž u slučaju da čovjek Minu napusti 12. dana...

Je li ispravan hadž u slučaju da čovjek Minu napusti 12. dana zulhidže vjerujući da je to požurivanje s Mine, te otputuje iz Meke ne obavivši oproštajni tavaf?

Pitanje:

Je li ispravan hadž u slučaju da čovjek Minu napusti dvanaestog dana zulhidže vjerujući da je to požurivanje s Mine, te otputuje iz Meke ne obavivši oproštajni tavaf?

Odgovor:

Hadž je u tom slučaju ispravan jer nije izostavljen nijedan njegov rukn, temeljni dio. Taj je čovjek izostavio tri hadžska vadžiba: noćenje na Mini dvanaestog dana mjeseca zulhidže, bacanje kamenčića tog dana i oproštajni tavaf, i za svaki prekršaj, kažu islamski učenjaci, mora zaklati jedan kurban u Meki te meso podijeliti tamošnjim siromasima.

Ovom bih prilikom upozorio hadžije na grešku koja se, eto, promakla i čovjeku koji je postavio ovo pitanje. Mnoge hadžije iz Allahovih riječi: “A ni onom ko požuri i ostane samo dva dana nije grijeh…” (el-Bekara, 203) razumiju da se Mina može napustiti dvanaestog dana zulhidže, to jest u ova dva dana ubrajaju prvi dan Kurban-bajrama, deseti zulhidže, i jedanaesti dan ovog mjeseca, a to je pogrešno shvatanje jer je Gospodar rekao: “I spominjite Allaha u određenim danima. A ni onome ko požuri i ostane samo dva dana nije grijeh…” (el-Bekara, 203). Sintagma određeni dani odnosi se na dane tešrika, a oni su: jedanaesti, dvanaesti i trinaesti zulhidže. Prema tome, Mina se može napustiti dvanaestog dana ovog mjeseca, a ne jedanaestog. Ovo treba ispravno razumjeti.

Šejh Muhammed b. Usejmin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE