21 C
Sarajevo
PočetnaNamazSmije li imam držati Kur'an prilikom obavljanja teravih-namaza, ili drugih namaza

Smije li imam držati Kur'an prilikom obavljanja teravih-namaza, ili drugih namaza

Pitanje:

Smije li imam držati Kur'an prilikom obavljanja teravih-namaza, ili drugih namaza (dobrovoljnih ili obaveznih)?

Odgovor:

Zahvala pripada Allahu, neka su salavat i selam na Poslanika, s.a.v.s.,. Nema smetnje da se gleda u Mushaf prilikom obavljanja teravih-namaza, jer će na takav način klanjači preslušati cijeli Kur'an. Također, šerijatski dokazi iz Kur'ana i Sunneta ukazuju na utemeljenost učenja Kur'ana u namazu, a to podrazumijeva učenje iz Mushafa, a i onoga što se zna napamet. Nema smetnje da se klanja gledajući u Mushaf prilikom obavljanja namaza. Aiša, radijAllahu anha, imala je slugu koji ju je predvodio u namazu gledajući u Mushaf tokom ramazana. (El-Buhari, 1/345)

Ibn Vehb kaže da je Ibn Šihab rekao: „Naši odabrani su tokom ramazana klanjali teravih-namaz gledajući u Mushafe.“ (El-Mudevvene, 1/224)

Imam En-Nevevi kaže: „Ukoliko bi se Kur'an učio iz Mushafa, namaz ne bi bio pokvaren, svejedno poznavao čovjek ono što uči napamet ili ne. Zapravo, to mu je obaveza ukoliko ne poznaje Fatihu. Ukoliko bi ponekada okretao listove Mushafa u namazu, namaz time ne bi bio pokvaren. Ovo je naš pravac i pravac imama Malika, Ebu Jusufa, Muhammeda, Ahmeda. (El-Medžmu’, 4/27)

Kaže Sahnun: “Imam Malik je rekao: „Nema smetnje da imam predvodi ljude u namazu gledajući u Mushaf u toku ramazana obavljajući teravih-namaz.“ Ibnul-Kasim kaže: „To je pokuđeno u farz namazu.“ (El-Mudevvene, 1/334)

Oni koji su se usprotivili ovom mišljenju smatraju da je držanje Mushafa i preokretanje stranica u namazu povod za mnogobrojne vanredne pokrete. Međutim, ovakvo protivljenje nije ispravno, jer je potvrđeno da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., klanjao držeći djevojčicu Umamu.“ (El-Buhari, 494; Muslim, 543) Stoga, držanje Mushafa ne može se nikako uzeti većim od držanja djevojčice tokom namaza. Allah najbolje zna.

Odgovorio: Mr. Emir Demir

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE