14 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaIsmijavanje hidžaba i islamske nošnje?

Ismijavanje hidžaba i islamske nošnje?

Pitanje:

Kakav je propis za onoga koji se ismijava ženama koje nose šerijatsku odjeću (hidžab, nikab, rukavice…)?

Odgovor:

Onaj ko ismijava muslimanku ili muslimana zbog njihovog prakticiranja islamskih propisa je kafir, bilo da se ismijava sa šerijatskim hidžabom ili nečim drugim vezanim za islam.

Prenosi Abdullah ibn Omer, Allah mu se smilovao: “Rekao je jedan čovjek za vrijeme pohoda na Tebuk u jednom od skupova: ‘Nisam vidio ljude većih stomaka, većih lažljivaca i većih kukavica u boju od ovih naših hafiza (učača Kur'ana).’ Na to mu odgovara drugi čovjek: ‘Slagao si, ti si munafik! Obavijestit ću Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o ovome što si rekao.’ I prenese govor ovog čovjeka, te Allah objavi ajete. Kaže Abdullah ibn Omer: “I vidjeh onog istog čovjeka, koji je govorio o učačima Kur'ana (hafizima), okačenog o pojas (povodac) deve Allahovog Poslanika, a noge mu izranjavane od spoticanja o kamenje, kako govori: ‘O Allahov Poslaniče, mi smo se samo šalili i zabavljali.’ Allahov Poslanik mu na to odgovori učeći ajete: ‘Zar ste se ismijavali Allahu, Njegovim ajetima i Njegovom Poslaniku?! Ne pravdajte se! Vi ste nevjernici postali nakon vašeg imana. Ako nekima od vas oprostimo, druge ćemo kazniti zato što su zlikovci!'” (ajet).

Ismijavanje vjernicima zbog njihovog prakticiranja islamskih propisa je ismijavanje Allahu, Njegovim ajetima i Njegovom Poslaniku.

Od Allaha je uputa!!!

(Stalna komisija za islamska pravna pitanja Zemlje dvaju harema, izvor: Fetve o ženama, str. 163.)

Odabrao i preveo: Irfan Kasumović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE