13 C
Sarajevo
PočetnaHadždžOdlazak na hadž ili ženidba?

Odlazak na hadž ili ženidba?

Pitanje:

Možete li mi reći da li sam obavezan obaviti hadž u sljedećem slučaju. Naime, imam ušteđevinu koju sam počeo sakupljati za jedan stan da bih se mogao oženiti, pa me zanima da li mi je obaveza (farz) da obavim hadž odmah ove godine ili mogu odgoditi?

Odgovor:

Uvaženi brate u vjeri, kada islamski učenjaci govore o uvjetima obaveznosti hadža, spominju i materijalnu mogućnost, a što obuhvata i to da čovjek riješi osnovne egzistencijalne potrebe, a nakon toga, ako bude imao mogućnost, da je obavezan da ode na hadž.

U vašem slučaju, vi ste spomenuli dvije stvari zbog kojih vam je dozvoljeno, inšallah, da odgodite hadž, kako biste riješili ta dva velika životna pitanja: rješavanje stambenog pitanja i ženidba, koja se računaju u osnovne potrebe čovjekove egzistencije.

Što se tiče obezbjeđivanja stambenog pitanja, uopće ne treba da se raspravlja da je jedna od čovjekovih najosnovnijih potreba u životu rješavanje stambenog pitanja.

Govoreći o sredstvima koja treba da posjeduje čovjek kako bi mu hadž bio obavezan, poznati islamski enciklopedista Ibn Kudama kaže: “I da ta sredstva budu višak od onoga što je potrebno njemu i njegovoj porodici, kao što je stan, sluga i sve ono što je čovjeku neophodno, i da to bude višak u odnosu na eventualne dugove.” (El-Mugni, 3/213)

Nakon toga dolazi drugo pitanje, a to je osoba koja ima obezbijeđene osnovne egzistencijalne potrebe i želi da se ženi, da li mu je obaveza da ode na hadž ili da ženidbi dâ prednost nad obavljanjem hadža?

Islamski učenjaci kažu: Ako se radi o čovjeku koji nema veliku potrebu za brakom, ne boji se smutnje i grijeha koji mogu nastati kao posljedica nestupanja u brak, takav će dati prednost hadžu nad ženidbom.

Ali, ako se radi o osobi koja je mlada, u punoj snazi, koja se boji za sebe i svoju vjeru da bi, ako ne stupi u brak, mogla pasti u grijeh, kao posljedica odgađanja ženidbe, takva će osoba dati prednost ženidbi nad obavljanjem hadža, pošto joj je stupanje u brak postalo obaveza, i to se smatra jednom od osnovnih potreba, nakon koje je čovjeku obaveza da obavi hadž.

Govoreći o tom pitanju, Ibn Kudama je kazao: “Ako bude imao potrebu za brakom i bude se bojao padanja u grijeh, tada će dati prednost braku nad obavljanjem hadža, zato što je njemu brak postao obaveza, i on je postao ovisan o tome, pa je to njemu postalo kao izdržavanje. A ako se ne bude bojao padanja u grijeh, tada će dati prednost hadžu nad ženidbom, jer je stupanje u brak tada za njega pohvalan čin, kojem se ne može dati predost nad obaveznim obavljanjem hadža.” (El-Mugni, 3/213)

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE