10 C
Sarajevo
PočetnaNamazPostoji li pouzdan hadis u vezi s pomjeranjem kažiprsta između sedždi?

Postoji li pouzdan hadis u vezi s pomjeranjem kažiprsta između sedždi?

Pitanje:

Postoji li pouzdan hadis u vezi s pomjeranjem kažiprsta između sedždi?

Odgovor:

Da, postoje o tome pouzdana predanja. Ibn Omer, radijallahu anhu, kazivao je da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, pomjerao kažiprst u namazu (Muslim, 580), a u drugoj se verziji kaže da je pomjerao kažiprst na sjedenju u namazu (Muslim, 115). Prvo je predanje općenitog, a drugo posebnog karaktera. Pravilo glasi: “Ukoliko dokaz koji je posebnog karaktera sadrži obavijest koja je sukladna obavijesti koja se izriče dokazom općenitog karaktera, to ne iziskuje ograničavanje značenja dokaza koji ima opći karakter.” Navest ćemo za ovo primjer. Ako ti se neko obrati: “Lijepo postupaj prema onima što tragaju za znanjem”, a zatim ti rekne: “Lijepo postupaj prema Muhammedu”, koji je jedan od tragalaca za znanjem, iz toga ne slijedi da ne postupaš lijepo prema svima njima. (Učenjaci usuli-fikha razmatrali su ovo pitanje; naveo ga je i šejh Muhammed el-Emin eš-Šenkiti u djelu Advaul-bejan.) Međutim, ako bi ti neko rekao ovako: “Lijepo postupaj prema onima što tragaju za znanjem”, a zatim dodao: “Nemoj lijepo postupiti prema onima koji spavaju tokom predavanja”, iz toga bi proisteklo ograničavanje, jer dokaz koji je posebnog karaktera sadrži obavijest koja nije sukladna obavijesti koja se izriče dokazom općenitog karaktera.

K tome, postoji i predanje koje se bavi pitanjem pomjeranja kažiprsta na tešehudu. U tom predanju, koje je zabilježio imam Ahmed, kaže se: “Kad bi se nalazio na sjedenju između sedždi, Allahov bi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, skupio šaku i pokazivao bi kažiprstom.” (U djelu el-Fethur-rebbani, 3/147, kaže se da je lanac prenosilaca ovog hadisa dobar, a učenjaci koji su napisali opaske na djelo Zadul-mead kažu da je njegov lanac prenosilaca vjerodostojan. Vidjeti: Zadul-mead, 1/231.)

Onima koji kažu da kažiprst ne treba pomjerati na sjedenju između sedždi postavit ćemo pitanje: “U kojem će položaju držati desnu šaku?” Ako oni odgovore: “Držat će je pruženu”, zatražit ćemo da tu tvrdnju potkrijepe dokazom. A ne postoji predanje u kojem se kaže da bi Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na sjedenju desnu šaku pružio po stegnu; da ju je držao u tom položaju, to bi ashabi nedvosmisleno prenijeli, kao što su prenijeli da je lijevu držao pruženu na lijevom stegnu. Ovo su, dakle, tri dokaza za mišljenje koje smo odabrali.

Šejh Muhammed b. Usejmin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE