21 C
Sarajevo
PočetnaIgra i zabavaMuzika mi je bila bitan dio života…

Muzika mi je bila bitan dio života…

Pitanje:

 Poštovana redakcijo islamskog portala minber.ba, iskreno se nadam da ćete mi dati adekvatan odgovor na moje pitanje i trenutno psihičko stanje. Naime, imam 27 godina i počeo sam aktivno klanjati i prakticirati vjeru prije otprilike tri godine. Elhamdulillah, moje psiho-intelektualno stanje se dobrim dijelom popravilo. Ističem da sam ranije sporadično klanjao džumu, učio kraće sure, upućivao dove, dakle, ipak imao kakav-takav kontakt sa Gospodarom. Moj trenutni i još u potpunosti neprevaziđeni problem vezan je za negativne posljedice dugogodišnjeg slušanja različitih vrsta muzike, od dancea, preko hip-hopa, techna, pa do narodne i turbo-folka. Na dobrom sam putu da se muzike riješim u potpunosti, ali ono što se godinama nataložilo u mom umu stvara mi teškoće i pri učenju, koncentraciji i pamćenju. Ponekad mi se intelektualne aktivnosti čine teškim, a polaganje ispita nepremostivim. Često mi se pjesme i tekstovi vrte po glavi, i teško mi je izbaciti iz glave ono čime sam se trovao godinama, a ponekad se javlja i želja za ponovnim slušanjem muzike, da me Allah sačuva od toga. Napominjem da sam, hvala Allahu, savladao sufaru i polahko učim Kur’an. Tražim od vas adekvatan savjet jer želim izvući svoj maksimum po pitanju zalaganja na Allahovom putu, ibadeta i intelektualnog djelovanja jer me još nekoliko ispita dijeli od diplome.

S najboljom namjerom, es-selamu alejkum!

Odgovor:

Na samom početku, uvaženi brate, Allaha molim da vas učvrsti na putu istine, da vas istinu pokaže istinom i omili njeno slijeđenje i da vam neistinu i grijehe pokaže neistinom i omrazi njihovo činjenje i slijeđenje.
Jedna od najbitnijih stvari jeste da si svjestan činjenice da je slušanje muzike zabranjeno. Jer, koliko je ljudi u današnjem dobu koji ne znaju za spomenuti propis i nikada nisu čuli nekoga ko kaže da je slušanje muzike, a naročito one vrste koje ste vi spomenuli, strogo zabranjeno islamom, i zato uopće ne razmišljaju o ostavljanju tog grijeha.
Mnogo je onih koji ne znaju da četiri pravne škole, od kojih svakako i hanefijska pravna škola, imaju jedinstven stav o zabrani slušanja muzike i upotrebi muzičkih instrumenata.

Što se tiče savjeta na putu ustrajnosti ostavljanja spomenutog grijeha, mi vam kažemo sljedeće:

Prvo, već ste spomenuli da ste počeli učiti Kur’an, i to treba da bude vaše najjače oružje u borbi protiv te loše navike. Znači, trudite se da što više vremena provodite družeći se sa Kur’anom. To svakako podrazumijeva njegovo tečno učenje, što sigurno iziskuje dosta vremena i truda, ali isto tako veoma je bitno da dosta pažnje posvetite čitanju prijevoda značenja Kur’ana  te čitanju tefsira, tj. da pokušate izučavanju Kur’ana pristupiti studiozno, da lagahno čitate i pokušavate razumjeti ono što čitate, te da duboko razmislite o svemu što čitate. To će vam, uz Allahovu pomoć, u velikoj mjeri dosta pomoći u ostavljanju te loše navike.

Drugo, nema smetnje da kao jedan vid alternative počnete slušati islamske ilahije, odnosno ilahije koje su snimljene bez muzike, sa tekstovima čije je značenje korisno i podstiče na činjenje dobra.

Treće, mnogo vremena provodite u činjenju dove Uzvišenom Allahu. Dova je jedno od najjačih oružja u borbi protiv loših navika, dova koja će biti popraćena vašim nesebičnim trudom na putu ostavljanja te loše navike. Allahov Poslanik, iako je bio najbolji čovjek koji je kročio zemljom, veoma često je dovio Allahu da ga učvrsti na putu istine izgovarajući ovu dovu: ‘’O Ti koji prevrćeš i okrećeš srca ljudi, moje srce učvrsti na Svojoj vjeri.’’ (Tirmizi, od Enesa, r.a., šejh Albani ga je okarakterizirao vjerodostojnim)
Allahov Poslanik je dovio: ‘’Gospodaru moj, omili nam vjerovanje i uljepšaj ga u našim srcima, i omrazi nam nevjerstvo, griješenje i nepokornost, i učini nas od razboritih.’’ (Ahmed, šejh Albani ga je okarakterizirao vjerodostojnim)

Četvrto, šejtan Vas sigurno neće ostaviti na miru. Pokušat će, kao što ste već spomenuli u pitanju, da vas vrati starom način življenja, da vas podsjeti na stare navike. Stoga je veoma bitno da se, istog momenata kada osjetite šejtansko došaptavanje o prisjećanju na stara vremena, sjetite Allaha i zatražite utočište kod Allaha riječima: ‘’Euzu billahi mineš-šejtanir-radžim’’. Isto tako, veoma je bitno da se što više posvetite sjećanju na Allaha, na način što ćete na ispravan način zikriti i spominjati Allaha. Na bilo koji validan način, da li izgovarajući riječi istigfara (estagfirullah) ili riječi zahvale Allahu (elhamulillah) ili riječi slave (subhanallah) ili riječi veličanja Allaha (Allahu ekber) ili riječi tevhida (la ilahe illallah).

Peto, veoma je bitno da ostavite staro društvo i da se maksimalno udaljite od mjesta koja će vas podsjećati na takve navike. Kada je čovjek udaljen od lošeg društva ili od mjesta gdje se to čini ili mjesta koja ga asociraju na taj grijeh, sigurno će lakše prebroditi ostavljanje tog grijeha. Allahov Poslanik je kazao: ‘’Čovjek je na vjeri svoga druga, zato neka svako od vas pazi koga će za svoga druga odabrati.’’ (Tirmizi, Ebu Davud, od Ebu Hurejre, r.a., šejh Albani je kazao za ovaj hadis da je hasen – dobar) S druge strane, veoma je bitno, kao što je spomenuto u hadisu, da sebi odaberete lijepo društvo, društvo koje će vas podsticati na dobro, društvo u kojem ćete se natjecati u činjenju dobra.

Šesto, pokušajte da svoje slobodno vrijeme ispunite činjenjem dobra. Ne dopustite sebi da imate slobodnog vremena, što je veoma povoljna prilika za šejtana da vas podsjeti na stare navike. Poglavlje o dobročinstvu i činjenju dobra je prostrano, i nemoguće je naći nekoga ko će kazati da nije našao ništa čime bi popunio svoje vrijeme.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Pezić Elvedin, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE