21 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeMrtvi svoje posjetioce vide kao nage?

Mrtvi svoje posjetioce vide kao nage?

Pitanje:

Čuli smo za priču da ženama nije dozvoljeno posjećivanje  mezarja zbog toga što mrtvi vide žive kao da su od majke rođeni (nagi, bez odjeće). Ja lično nisam uvjeren u sve te priče, ali bih ipak želio znati kakva je vjerodostojnost ovih glasina, posebno što imam majku i sestru koje žele posjetiti babin mezar, a to su i ranije činile?

Odgovor:

Hvala Allahu, dž.š. Razlog zabrane posjećivanja mezarja za žene jeste hadis Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u kojem se kaže: “Allah, dž. š., prokleo je žene koje posjećuju mezarja!”

U drugoj predaji ovog hadisa navodi se: “…one žene koje mnogo i učestalo posjećuju mezarja!” (Tirmizi, smatra da je dobar – hasen) Kao što se vidi, razlog zabrane nije zbog toga što mrtvi vide posjetioce kao nage. Ovaj razlog otpada jer se zakonitosti i okolnosti svijeta mrtvih potpuno razlikuju od svijeta živih. Ako bismo prihvatili razlog zabrane posjećivanja mezarja za žene zbog toga što mrtvi vide posjetioce onakvim kakvim ih je majka rodila (nage), onda bi zbog istog razloga bilo zabranjeno i muškarcima posjećivanje  mezarja.

Na tebi je da podučiš svoju majku i sestru da što više uče dove Allahu, dž. š., za mrtvog oca, pošto je to način na koji mogu najviše pomoći mrtvom i od čega on ima najveću koristi. Od same posjete mrtvi nema neke posebne koristi. Upoznaj ih s tim da će dova dospjeti do njega, bez obzira na kojem se mjestu nalazio onaj ko je čini, u blizini kabura  ili udaljen od njega.

Molite Uzvišenog Allaha da oprosti vašem mrtvom i da vam podari sabura zbog njegovog gubitka! Svi smo mi Allahovi, dž. š.,  i Njemu se vraćamo!

Muhammed Salih Munedždžid, Odgovori o islamskom vjerovanju,  str. 42.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE

Prodaja duhana

Stari Mushaf