-0.1 C
Sarajevo
PočetnaPoslovanjeNepravedno uzimanje tuđeg imetka

Nepravedno uzimanje tuđeg imetka

Pitanje:

U Evropi postoje firme koje praktično ništa ne rade, a mnogo zarađuju. Naime, za početak, čovjek da iznos od 2300 eura i time stupa u biznis. Za prve dvije mušterije (koji uplate po 2300 eura) od firme ja dobijem po 530, a za trećeg mušteriju pa nadalje po 900 eura. Štaviše, za svaku mušteriju koju pridobije moja mušterija dobijam 530 eura, a ako i oni nađu nekoga, od ovih zadnjih, ja ubirem 330 eura. Ne radi se o prijevari jer svako ima svoj žiro-račun. Da li je ovakvo poslovanje dopušteno?

Odgovor:

Takvo je poslovanje rašireno u cijeloj Evropi i drugim zemljama. Nije nam poznato na kojim principima rade takve firme. Da bismo s tim u vezi dali adekvatno rješenje moramo poznavati principe na kojima oni posluju; nemoguće je da ne postoje nikakvi principi. Znamo da u cijelom svijetu vlada ekonomska kriza, i da nije jednostavno i na regularan način doći do znatnije dobiti, osim uz veliki trud i ulaganja. Bojim se da je to nepravedno uzimanje tuđeg imetka.

Tačno je da čovjek za svakog novog člana dobije premiju, ali svaki novi član, kao i on sam, već je uplatio 2300 eura. Biznismeni daju te premije za svakog novog člana, ali iz sredstava koja ulažu članovi. Svakako će primanja biti veća od rashoda. Članovi dobijaju premije samo ako ima novih mušterija, u protivnom, sve stoji. Također, ako čovjek ne uspije naći novu mušteriju, propada njegova uplata, a koliko je samo onih koji neće naći ni jednog mušteriju. Isto tako, ako nađe jednog ili dvojicu, a oni ne nađu nikoga, tada će dobiti samo 530, odnosno 1060 eura, a uložio je 2300. Ako posluju na ovaj način, to je zabranjeno, tim prije jer je posrijedi nepravedno uzimanje tuđeg imetka. U najmanju ruku, to je sumnjivo poslovanje u kojem neko mora biti žrtva, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE