20 C
Sarajevo
PočetnaNamazO kojem namazu ovaj hadis govori?

O kojem namazu ovaj hadis govori?

Pitanje:

Allahov Poslanik, s. a. v. s., je rekao: „Salatul-evvabine hine termedul-fisalu“ (Oni koji Allaha slave klanjaju svoj namaz kada se mlade kamile vrate žedne sa paše iz vrele pustinje).“
Kakav je to namaz? Kada se on klanja? Koliko se najmanje može klanjati taj namaz, a koliko najviše rekata? I šta znači riječ ,,el-fisal”?

Odgovor:

To je duha-namaz. Njegovo vrijeme počinje četvrt sata nakon izlaska Sunca i traje dok Sunce ne bude na zevalu (sredini neba) desetak minuta. Najmanje se može klanjati dva rekata, a može i sve do kraja vremena (do Sunčeva zevala), jer nije ograničeno koliko se najviše rekata može klanjati.

Aiša, r. a., kaže: „Allahov Poslanik, s. a. v. s., je klanjao po četiri rekata duha-namaza, a nekada bi klanjao i preko toga“, ali nije rekla koliko.

Malo je diskutabilno mišljenje onih koji kažu da je duha-namaz osam rekata, jer hadis koji prenosi Ummu Hani’, r. a., u kojem stoji da je Allahov Poslanik, s. a. v. s., kada je oslobodio Mekku, klanjao osam rekata, ne dokazuje da je duha-namaz najviše osam rekata, i to iz dva razloga:

1- To je bilo slučajno, a ono što se dogodi slučajno ne dokazuje da može biti samo tako.

2- Dobar dio učenjaka smatra da ovo uopće nije bio duha-namaz, nego namaz koji se klanja prilikom oslobođenja (osvajanja) nove teritorije. Sunnet je da vojskovođa, kada oslobodi novu teritoriju, klanja osam rekata iz zahvalnosti Allahu, dž. š.

A riječ „el-fisal“ znači mladunčad deve, tj. kamile.

Iz fetvi i predavanja šejha Muhammeda ibn Saliha el-Usejmina

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE