16 C
Sarajevo
PočetnaBrakMudrost prepuštanja odluke o razvodu muškarcu i pitanje bezrazložnog razvoda braka

Mudrost prepuštanja odluke o razvodu muškarcu i pitanje bezrazložnog razvoda braka

PITANJE:

Kakva je mudrost da muškarac raspolaže razvodom braka? Kakav je stav islama o onome ko pusti ženu bez razloga? Kakav je stav islama kada žena traži razvod bez razloga?

ODGOVOR:

Što se tiče činjenice da muškarac raspolaže i upravlja razvodom braka to je, uistinu, pravda, jer je on taj koji odlučuje o sklapanju braka, pa je obaveza da on odlučuje o prekidanju te veze. Također je on taj koji se brine o ženi. Kaže Uzvišeni: ”Muškarci se brinu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima.” (Šejh Ibn Baz, Fetve o ženama, str.62)

Ako se čovjek brine o ženi logično je da on treba odlučiti o razvodu braka. Isto tako, čovjek je razumniji i dalekovidniji od žene i nećemo naći da poseže za razvodom braka, osim ako vidi da je neizbježan. Međutim, kada bi pitanje razvoda bilo u ženinim rukama, obzirom da joj se brže bude emocije, možda bi se samo zbog simpatije prema drugom muškarcu razvela sa svojim mužem. Postoje i druge mudrosti zbog kojih je razvod prepušten muškarcu, ali su ove tri koje smo naveli, najvažnije.

Islamski učenjaci kažu da je za razvod braka vezano pet šerijatskih propisa; odnosno, brak može biti obavezan, zabranjen, pohvalan, pokuđen i dozvoljen. U osnovi razvod braka nije poželjan čin, jer je to raskid bračne veze i ugovora na koji Šerijat podstiče, poziva i zbog toga što sa sobom može povući mnoge štetne posljedice. Tako, ako žena bude imala djece s mužem od kojeg se razvela, tim razvodom se cijepa porodica i pojavljaju se problemi. Ako ne postoji mogućnost uspostavljanja sretnog života između bračnih drugova, a postoji potreba za razvodom, tada je razvod dozvoljen. Allahova, dželle šanuhu, blagodat je što je u takvim situacijama razvod braka dozvoljen, jer ako bi bračni drugovi morali nastaviti nesretan i tegoban život, zagorčali bi sebi boravak na ovom svijetu.

Što se tiče traženja razvoda od strane žene, on je zabranjen, osim ako postoji kakva smetnja; npr.: da je muž manjkave vjere ili ponašanja, ili je ženi s njim život nepodnošljiv. Tada nema smetnje da žena zatraži razvod braka, kao što je to učinila žena Sabita b. Kajsa el – Šem’asa, radijallahu anhu, kada je došla Allahovom Poslaniku, sallallahu ‘alejhi ve sellem i rekla: ”Allahov Poslaniče, Sabit b. Kajs nema mahane u ponašanju niti u vjeri, ali ja prezirem nezahvalnost u islamu.” Htjela je reći da se boji da će zanijekati muževo pravo nad njom po islamu, pa je tržila da se rastavi. Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, joj je rekao: ”Hoćeš li mu vratiti njegovu bašču?” (Tj. bašču koju joj je Sabit poklonio kao vjenčani dar.) ”Da”, odgovorila je ona. Na to je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao njenom mužu Sabitu, radijallahu anhu: ”Prihvati bašču i razvedi je!” (Buharija, poglavlje: “Razvod”, 5273.)

U drugom hadisu Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kaže da će onoj koja od svoga muža zatraži razvod braka bez razloga, biti zabranjen miris Dženneta. (Ebu Davud, poglavlje: “Razvod”, 2226; Tirmizi, 2055. i Ahmed, 5/277.) Ovaj hadis upućuje da se njeno traženje razvoda bez razloga ubraja u velike grijehe, jer je za taj čin nagoviještena prijetnja. (Šejh Ibn Usejmin, Fetve)

ŠEJH IBN USEJMIN

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE