16 C
Sarajevo
PočetnaNamazJe li za spajanje namaza potreban džemat?

Je li za spajanje namaza potreban džemat?

Pitanje:

Može li se namaz spojiti a da se ne klanja u džematu? Allah Vas nagradio!

Odgovor:

Svevišnji Allah dao je Resulullahovu, sallallahu alejhi ve sellem, ummetu olakšicu kraćenja i spajanja namaza na putu. Dakle, čovjek koji putuje izvan svog mjesta (i taj se njegov put u običajnom pravu njegova naroda naziva putovanjem), ima pravo na kraćenje i spajanje namaza. Svevišnji Allah rekao je: “Nije vam grijeh da molitvu na putovanju skratite, i kad se bojite da će vam nevjernici neko zlo nanijeti. Nevjernici su vam, doista, otvoreni neprijatelji” (En-Nisa, 101).

Kad je Omer, radijallahu anhu, rekao Božijem Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da više ne postoji strah od nevjernika, pa možda ne bi trebalo kratiti namaz, Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, kazao je: “Skraćivanje namaza milost je Allahova spram vas, pa prihvatite Njegovu milost” (Muslim, En-Nesai, Ibnul-Džarud, Ibn Huzejma i brojni drugi muhadisi).

Namaz se može spojiti a da se ne obavi u džematu. No, ako se čovjek zadesi tamo gdje se uspostavi džemat, klanjat će u džematu pa će poslije tog, obavljenog namaza klanjati namaz koji slijedi, spajajući ih. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE