16.6 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaKoji su to propisi koje je potrebno poznavati o boravku u džamiji...

Koji su to propisi koje je potrebno poznavati o boravku u džamiji žene koja ima hajz?

Pitanje:

Koji su to propisi koje je potrebno poznavati o boravku u džamiji žene koja ima hajz?

Odgovor:

Zabranjeno je ženi koja je u hajzu boraviti u mesdžidu, pa čak i u musalli gdje se klanjaju bajram-namazi, na osnovu hadisa koji prenosi Ummu ’Atijje, r.a. Ona je čula Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da kaže: “Neka izađu starice, djevojke i one u hajzu na Bajram da bi prisustvovale dobru i pozivu upućenom vjernicima, a one s hajzom neka se udalje od musalle. ” (Muttefekun alejhi)

Spolni odnos. Zabranjeno je njenom mužu da spolno opći s njom i njoj je zabranjeno da mu to dopusti, na osnovu riječi Uzvišenog: „I pitaju te o mjesečnom pranju. Reci: „To je neprijatnost.“ Zato ne općite sa ženama za vrijeme mjesečnog pranja, i ne prilazite im dok se ne okupaju.“ (El-Bekara, 222.)

Pod riječju “el-mehid”  u ajetu misli se na vrijeme trajanja hajza kao i na mjesto gdje se javlja, a to je ženski spolni organ, jer Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Radite šta god hoćete (s ženama u hajzu), osim spolnog akta.” (Muslim)

A i muslimani su se složili oko zabrane općenja u spolni organ žene dok je u hajzu. Ljudima koji vjeruju u Allaha i Sudnji dan nije dopušteno odvažiti se na ovaj gnusni čin, a na čiju zabranu ukazuje Kur’an, Sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i konsenzus učenjaka, pa da tako budu jedni od onih koji su se suprotstavili Allahu i Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i da slijede put suprotan putu vjernika.

U djelu El-Medžmu’, komentaru na djelo El-Muhezzeb, (str. 374, tom II) En-Nevevi kaže: “Šafija je rekao: ’Ko učini tako nešto počinio je veliki grijeh.’” Učenjaci našeg mezheba, a i drugi, kažu: “Ko dopusti spolni akt sa ženom u hajzu on se tretira nevjernikom.”

Dopušteno je čovjeku, Allahu hvala, udovoljiti svojoj strasti putem ljubljenja, grljenja i snošaja izvan spolnog organa, ali je preče izbjegavati dio tijela između pupka i koljena, osim ako to bude prekriveno. To se temelji na riječima Aiše, r.a.: “Naređivao bi mi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, da pokrijem donju polovinu tijela, pa bi mi se približio, a ja sam bila u hajzu” (Muttefekun alejhi)

Muhammed ibn Salih el-Usejmin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE