23.8 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaUkoliko se žena poslije poroda očisti prije nego što istekne četrdeset dana...

Ukoliko se žena poslije poroda očisti prije nego što istekne četrdeset dana…

Pitanje:

Ukoliko se žena poslije poroda očisti prije nego što istekne četrdeset dana, je li dozvoljeno da ima spolni odnos s mužem? I kako će postupiti ako bude krvarila duže od četrdeset dana?

Odgovor:

Nije dozvoljeno da žena ima spolni odnos s mužem tokom nifasa, postporođajnog istjecanja krvi. Ukoliko njeno krvarenje prestane prije nego što prođe četrdeset dana, mora se okupati i obavljati namaz, koji je ispravan, i dozvoljeno je da ima spolni odnos u toj situaciji, kao što može obavljati sve ibadete od kojih se sustezala tokom tog perioda. To dokazuju Allahove riječi: “I pitaju te o mjesečnom pranju. Reci: ‘To je neprijatnost.’ Zato ne općite sa ženama za vrijeme mjesečnog pranja, i ne prilazite im dok se ne okupaju. A kad se okupaju, onda im prilazite onako kako vam je Allah naredio. – Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste” (el-Bekara, 222). Drukčije rečeno, sve dok neprijatnost, a to je krv, postoji, nije dozvoljeno da muž i žena imaju spolni odnos, a kad krvarenje prestane, tad je to dozvoljeno. Premda nije grijeh da supružnici imaju spolni odnos prije nego što prođe četrdeset dana poslije poroda (naravno, pod uvjetom da krvarenje prestane), bolje je da se muž sustegne od snošaja jer bi snošaj mogao izazvati ponovno krvarenje.

Ako se krv pojavi nakon što se žena očisti nakon isteka četrdesetog dana, računat će da je to hajz, mjesečno pranje, a ne nifas, postporođajno otjecanje krvi (krv koja se pojavljuje uslijed mjesečnog ciklusa ima posebne karakterisike koje su veoma dobro poznate ženama). Ako žena nakon toga bude uvijek ili pak većinu vremena krvarila, ona u tom slučaju ima status žene koja ima istihazu. U toj će situaciji uzeti u obzir prijašnje vrijeme trajanja mjesečnog ciklusa, a ako krvarenje ne stane, okupat će se i obavljat će namaz. Allah, opet, najbolje zna.

Šejh Muhammed b. Usejmin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE