13 C
Sarajevo
PočetnaNamazKlanjanje namaza prije vremena

Klanjanje namaza prije vremena

Pitanje:

Misleći da je nastupilo vrijeme sabah-namaza, nekoliko puta klanjao sam sabahski namaz prije nastupa zore. Jesam li obavezan naklanjati te namaze?

Odgovor:

Nastupanje namaskog vremena uvjet je ispravnosti namaza, kako Vam je poznato, pa nije ispravno klanjati namaz prije negoli nastupi njegovo vrijeme. Allah, džellešanuhu, kaže: “…jer vjernicima je propisano da u određeno vrijeme namaz obavljaju” (En-Nisa, 103). Hanbelijski autoritet Ibn Kudama zapisao je u djelu “El-Mugni” sljedeće: “Većina islamskih učenjaka smatra da nije ispravan namaz obavljen prije nego što nastupi njegovo vrijeme, bez obzira na to učinio to čovjek greškom ili namjerno, i bez obzira klanjao prije vremena cijeli namaz ili samo jedan njegov dio. Ovo je stav imama Ez-Zuhrija, El-Evzaija, Šafija i hanefijskih učenjaka.

Zabilježeno je predanje u kojem stoji da su Ibn Omer i Ebu Musa, radijallahu anhum, ponovili sabahski namaz koji su jednom prilikom klanjali prije nastupa zore.” U djelu “El-Mevsu‘atul-fikhijja” zapisano je sljedeće: “Ako čovjek klanja namaz prije nego što nastupi njegovo vrijeme (misleći da je namasko vrijeme nastupilo pa se kasnije uspostavi da je pogriješio), ponovit će taj namaz, i to prema jednoglasnom mišljenju svih islamskih učenjaka.” A Svevišnji Allah, opet, najbolje zna. On je pokrovitelj uspjeha.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE