16.6 C
Sarajevo
PočetnaPsihološki problemiSumnja da nije proučio bismilu prije jela, stoga je ponavlja nekoliko puta

Sumnja da nije proučio bismilu prije jela, stoga je ponavlja nekoliko puta

Pitanje:

Tinejdžer sam koji je opsjednut do te mjere da mi to smeta. Kad počinjem s jelom, proučim bismilu, a nedugo nakon toga opet kažem: “Bismillahir-Rahmanir-Rahim”, i ponovim je nekoliko puta. Uznemiravam time porodicu. A kad završim s jelom, mislim da nisam proučio bismilu, onda uzmem zalogaj i proučim je opet. Da li je ovo što činim ispravno?

Odgovor:

Zahvala pripada Allahu!

Prvo, nije ti propisano ponavljanje bismile, dovoljno je da te prisutni obavijeste da si je već proučio, a ti postupi onako kako su ti rekli. Čuvaj se opsesije, jer lahko je izbaviti se iz nečega što počinje kao mala pojava, a ako joj se prepustiš duži period, ona će te obuzimati sve dok ne bude prisutna u svim tvojim djelima: dok jedeš, dok piješ, dok obavljaš taharet (gusul ili abdest), obavljaš molitvu. Osim toga, naređeno nam je da ne budemo opsesivni, odbacimo to i borimo se protiv šejtanskog upliva. Onaj ko se prepusti opsesiji postupa suprotno naredbi, upada u šejtanove zamke, ne znajući gdje će ga to odvesti.

Drugo, ustrajan si u učenju bismile i sumnjaš da si je proučio na početku obroka. Ne obraćaj pažnju na šejtanovo nagovaranje, ne ponavljaj je iznova kako ne bi otvorio put opsesivnom ponašanju. A ako se ispostavi da nisi proučio bismilu, mnogi učenjaci smatraju da je njeno učenje od prisutnih tokom jela dovoljno za sve ostale.

En-Nevevi, Allah mu se smilovao, kaže: “Trebalo bi je učiti naglas, kako bi prisutni čuli i po uzoru na to proučili je, ukazujući na nju i drugima. Pohvalno je da bismilu svaka prisutna osoba iz grupe prouči, ali ako ju je jedan od prisutnih proučio, to je dovoljno za sve ostale.” To je stav Šafija, Allah mu se smilovao.

Ovaj postupak sličan je uzvraćanju selama ili nazdravljanja (dove) prilikom kihanja, kad je dovoljno da se jedan iz grupe javi. Preneseno iz djela Ravdatu es-salihin (5/654).

Ovom stavu šejh Usejmin dao je prednost, kad je upitan: “Neki su u nedoumici oko onoga što si spomenuo na hutbi tokom džuma-namaza, odnosno da je učenje bismile od jedne osobe prilikom obroka dovoljno za sve prisutne, kakav je stav u vezi s ovim pitanjem.”

Njegov je odgovor glasio: “To je sunnet, a pravnici su već govorili o tome.”

Preneseno iz djela Semeratu et-tedvin (str. 546).

Molimo Uzvišenog Allaha da ti olakša i pomogne ti da se zaštitiš od opsesivnog stanja.

Izvor: islamqa

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE