13 C
Sarajevo
PočetnaNamazNamaz u prijevoznom sredstvu

Namaz u prijevoznom sredstvu

Pitanje:

Radim kao vozač u međunarodnom transportu i zanima me sve u vezi s obavljanjem namaza u vozilu. Naime, događa se da u većini slučajeva namaze obavljam dok vozim, ne znajući u kojem je pravcu kibla. Vrijeme namaza ponekad određujem sam i, kako sam uvijek u pokretu, teško mi je precizno odrediti nastupanje namaskog vremena. Možete li mi kazati kako da postupam?

Odgovor:

Čestitam Vam na ljubavi i brižnosti prema namazu! Samo iskreni vjernici vode računa o obavljanju namaza, i njima će Svevišnji Allah ukazati Svoju milost.   Kad je riječ o obavljanju namaza, načelno je pravilo da se namaz obavlja u stajaćem položaju i u pravcu kible. Samo onaj ko ne može stajati (bilo zbog bolesti ili straha od pada i ozljede) ima pravo klanjati namaz sjedeći. Imran b. Husajn, radijallahu anhu, kazuje da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Klanjaj stojećke; ako ne možeš, onda sjedećke; ako ni tako ne možeš, namaz obavi nauznak” (El-Buhari).

U obaveznom namazu (farzu) čovjek se mora okrenuti prema kibli, po jednoglasnom mišljenju svih islamskih učenjaka, osim u slučaju velikog straha. Ovako kaže imam En-Nevevi, rahimehullah, u djelu “El-Minhadž”. U vezi s dobrovoljnim namazom, šejh Ibn Usejmin, rahimehullah, zapaža: “Putnik, svejedno radilo se o vozaču ili suvozaču, može klanjati dobrovoljni namaz, u onom pravcu u kojem je okrenuto vozilo, ali vozač ne bi trebao klanjati dobrovoljni namaz ako će se zaokupiti namazom, pa se dovesti u opasnost .”

Namasko vrijeme možete odrediti pomoću vaktije za to područje, a pravac kible pomoću savremnih uređaja. Ako Vam je teško određivati namaska vremena, a budući da ste putnik, spajajte podne i ikindija-namaz kad budete sigurni da je sunce prešlo polovinu neba, i spajajte akšam i jacija-namaz kad sunce zađe. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE