16 C
Sarajevo
PočetnaIslamski odgojČuvanje duše od izazova u neislamskim (liberalnim) državama

Čuvanje duše od izazova u neislamskim (liberalnim) državama

PITANJE:

Koja su to sredstva, osim braka, koja omogućuju muslimanskoj omladini, koja je napustila islamsku sredinu radi studija u Americi, da se sačuva od tamošnjih izazova?

ODGOVOR:

Zahvala pripada Allahu. Trebamo znati da je brak prirodno rješenje, a kad razmišljamo o zamjeni, mislimo na nešto privremeno. Ono što pomaže odupiranju od utjecaja strasti je dvojako.

Prvo: Ojačati duševni otpor, a to podrazumijeva ojačati iman, strah od Allaha i Njegova nadzora, ojačati htijenje i nakanu u duši te shvatiti posljedice slijeđenja strasti na dunjaluku i ahiretu.

Drugo: Oslabiti motive. To se ogleda u postu i udaljavanju od svega onoga što pospješuje strast, a prije svega se odnosi na zabranjeni pogled i loše društvo.

Prakticiranje propisanih ibadeta svih vidova i zaokupljanje duše njima je jedno od sredstava koje najviše pomaže čuvanju duše od zabranjenih izazova. Pa kada se omladina zaokupi učenjem, zikrom, dovom, postom i pozivom u Allahovu vjeru i oformi posebno društvo u kojem će Allaha obožavati i sastajati se radi dobra, te se svaki od njih posvetiti ibadetu svoga Gospodara u slobodno vrijeme i ustraje u spomenu svoga Gospodara kada je zauzet, pa čak i u kancelarijama i učioniocama sve dok im srca budu s Gospodarem, pa makar i živjeli među nevjernicima. Ovakve stvari su najveći uzrok njihovog spasa. Allah daje uputu.

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE