27.7 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaAdabi jedenja, pijenja i spavanja

Adabi jedenja, pijenja i spavanja

Pitanje:

Imam sina od dvanaest godina i često je bolestan. U tom razdoblju slabo jede pa ga primoravam na uzimanje hrane, a ponekad i udarim zbog toga, jer ako ne jede, oslabi. Da li mi je dopušteno da ga prisiljavam na uzimanje hrane u tom slučaju?

Odgovor:

Bolest je posljedica poremećaja u ljudskom organizmu. I to često ima za posljedicu gubljenje apetita, odnosno smanjeno unošenje hrane. Stoga, nije ispravno bolesnika prisiljavati na konzumiranje hrane, već treba sačekati da organizam sam osjeti potrebu za hranom. Ukba b. Amir prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ne prisiljavajte bolesnike na konzumiranje hrane, njih Allah hrani i poji.” (Tirmizi, Ibn Madže, Hakim i Ebu Nuajm, 10/221, s dva lanca prenosilaca. Hadisa ispravnim smatraju Hakim i Zehebi, a dobrim Tirmizi i Busiri. Vidjeti: Medžmeuz-zevaid, 4/52, i Es-Silsiletus-sahiha, 2/354.)

Prenoseći riječi nekih liječnika, šejhul-islam Ibnul-Kajjim kaže: “Tijelo bolesnika odbija hranu jer se odupire bolesti, odnosno zbog gubljenja apetita. Zato je zabranjeno bolesnika tjerati na konzumiranje hrane.” (Vidjeti: Zadul-mead, 4/90-91.) A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE