23.8 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaJesu li onaj ko gubi pamćenje i čovjek koji padne u nesvijest...

Jesu li onaj ko gubi pamćenje i čovjek koji padne u nesvijest šerijatski obveznici?

Pitanje:

Jesu li onaj ko gubi pamćenje i čovjek koji padne u nesvijest šerijatski obveznici?

Odgovor:

Svevišnji Allah stavio je šerijatske propise u obavezu onim osobama koje su umno zdrave, za razliku od umno poremećenih osoba, koje tim propisima nisu obavezani. Onaj ko je lud, dijete i umno poremećena osoba (koja je za jednu razinu manje poremećena od kategorije onih koji su ludi) nisu šerijatski obveznici. Isti status ima onaj ko je izgubio pamćenje: ni on nije dužan obavljati namaz niti postiti.

No, kad je riječ o islamskim dužnostima glede imetka koji posjeduje onaj ko je izgubio pamćenje, one se moraju izvršavati. Zekat je jedna od tih dužnosti, i on se mora izdvajati iz imetka takve osobe. Zekat se odnosi na imetak, a ne na osobu. Allah, dželle šanuhu, objavio je: “Uzmi od dobara njihovih zekat, da ih njime očistiš i blagoslovljenim ih učiniš…” (et-Tevba, 103). Način dokazivanja jest ovaj: Svevišnji Allah ovdje je rekao da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uzme od dobara zekat, a nije rekao da ga uzme od obveznika. U predanju stoji da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao Muazu b. Džebelu, radijallahu anhu, šaljući ga u Jemen: “…i izvijesti ih da im je Allah u obavezu stavio izdvajanje zekata, koji se uzima od njihovih bogatih i daje njihovim siromasima…” (el-Buhari, 1395, i Muslim, 19)

A kad se radi o onom ko se onesvijesti uslijed bolesti ili bilo kojeg drugog razloga, te u nesvjestici provede dan-dva, prema mišljenju većine islamskih učenjaka, oslobođen je obaveze obavljanja i naklanjavanja namaza, tim prije jer u toj situaciji nije obveznik. On nema status onog koji prespava namaz, a u vezi s kojim je, kako to stoji u predanju koje su zabilježili el-Buhari i Muslim, Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Onaj ko prespava namaz ili ga zaboravi klanjat će taj namaz kad se sjeti.” To je tako, onaj ko spava može se probuditi. Ipak mora naklanjati sve propuštene namaze onaj ko se hotimično dovede u stanje nesvijesti, kao, naprimjer, onaj ko primi narkozu. A Allah najblje zna.

Šejh Muhammed b. Usejmin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE