17 C
Sarajevo
PočetnaBrakPonuda razvoda braka znači li i razvod

Ponuda razvoda braka znači li i razvod

Pitanje:

Ako čovjek svojoj ženi ponudi razvod braka (da se vrati svojim roditeljima), a ona odbije i želi ostati s njim, da li se to tretira kao razvod?

Odgovor:

Ponuda razvoda braka (ar. et-tahjir) nije isto što i nijjet za razvod. Suprug može ponuditi svojoj ženi da odabere između razvoda ili ostanka u braku. Ako odluči da ostane s njim u bračnoj vezi, ta ponuda neće nimalo utjecati na bračni ugovor sklopljen između njih. Aiša, radijallahu anha, kaže: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ponudio je svojim suprugama razvod ili ostanak s njim, pa smo odabrale Allaha i Njegovog Poslanika, i to nam se nije računalo kao razvod braka.” (Buharija i Muslim.)

Mesruk je upitao Aišu, radijallahu anha, u vezi s ponudom razvoda braka, na šta je odgovorila: “Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, ponudio nam je razvod, pa je li se to računalo kao razvod braka!” (Buharija i Muslim.) Mesruk je kasnije govorio: “Nema smetnje u tome ponudio čovjek svojoj ženi razvod jedanput ili stotinu puta, ako izabere da ostane kod njega.” (Buharija.) To je ujedno i stav autoriteta četiri pravne škole. (Vidjeti: El-Minhadž, 10/68, od imama Nevevija.) A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE