27.7 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeOsoba koju nemuslimani pozivaju da sa njima odlazi na određena mjesta

Osoba koju nemuslimani pozivaju da sa njima odlazi na određena mjesta

Pitanje:

Živim u nevjerničkom društvu i okruženju. Lično smatram i mislim da se muslimani moje starosne dobi ne pridržavaju islama onako kako bi to trebalo. Ponekad me nemuslimani pozivaju da zajedno posjećujemo neka mjesta gdje činimo određene stvari. Da li je ovakvo ponašanje ispravno?

Odgovor:

U vezi s tvojim izlaskom sa nemuslimanima i činjenjem određenih stvari sa njima, uz nepoznavanje stava islama o tom pitanju, možemo reći sljedeće:

Nije ti dozvoljeno da činiš bilo šta što je prepoznatljivo za nevjernike i čime se oni razlikuju od drugih, te da učestvuješ u tome zajedno sa njima. Ako kažeš da ne znaš koji je stav islama o ovom pitanju, mi ti odgovaramo da možeš doći u situaciju, zbog svog neznanja, da učestvuješ sa njima u stvarima koje su po islamu kufr, kao što je učešće u njihovim praznicima i postu. Ako se spasiš od kufra, nećeš se spasiti od zapadanja u veliki grijeh. Ovaj stav je Ibn Kajjim iznio u knjizi Ahkamu ehliz-zimma, kao i njegov učitelj Ibn Tejmijja u knjizi Iktidaus-siratil-mustekim.

Čak i ako poznaješ ove stvari, zatim ih učiniš iz kurtoazije i učtivosti ili nastojeći zadobiti njihovu naklonost, ipak se ne možeš sačuvati i spasiti od grijeha.

Šejh Muhammed b. Salih Usejmin, r. a., kaže: “Ko bi uradio bilo šta od toga, tj. učestvovanja u njihovim proslavama, svečanostima i ceremonijama – on je grješnik, bez obzira da li to činio iz kurtoazije, nastojanja da zadobije njihovu naklonost, stida ili nekog drugog razloga. Ovakvo ponašanje smatra se licemjerstvom u Allahovoj, dž. š., vjeri i uzrokuje da se nemuslimani osjećaju snažnim, te da se ponose i diče svojom vjerom.” (Ibn Usejmin, Medžmuul-fetava, 110/3)

Ako tvoj izlazak sa njima bude povodom prisustvovanja nekoj svečanosti ili skupu koji nemaju veze sa njihovim vjerskim praznicima, ali su popraćene plesom, pjesmom, muzikom, miješanjem spolova i nedoličnim oblačenjem, onda je i takav izlazak haram i nije dozvoljen. Ali, ako tvoj izlazak sa nemuslimanima bude u cilju da prisustvujete nekom uobičajenom skupu, kao što je prisustvovanje naučnom predavanju koje nije popraćeno nedozvoljenim stvarima, onda je takav izlazak dozvoljen. Međutim, ovdje treba upozoriti na opasnost onoga u što sve možeš biti uvučen zbog učestalog druženja sa nevjernicima. Nastoj se družiti sa muslimanima koji su dobri vjernici! Neka te Allah, dž. š., uputi na svako dobro!

Muhammed Salih Munedždžid, Odgovori o islamskom vjerovanju, str. 127.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE