-0.1 C
Sarajevo
PočetnaOdgoj djeceKako da se suoči sa pitanjima djece svog drugog muža?

Kako da se suoči sa pitanjima djece svog drugog muža?

PITANJE:

Trenutno sam razvedena i jedan, također, razveden čovjek, koji ima troje djece iz prethodnog braka, mi je ponudio brak. Nakon dugog razmišljanja, odlučila sam se udati za njega. Međutim, moje pitanje glasi: Šta da kažem njegovoj djeci iz prethodnog braka, kada mi postave pitanje zašto sam se udala za njihovog oca i zašto se on razveo od njihove majke? Tu je još mnogo pitanja sa kojima ću se suočiti u budućnosti. Šta da radim i kako da odgovorim na njihova pitanja?

ODGOVOR:

Zahvala pripada Uzvišenom Allahu, dž.š. Sva djeca imaju veliki broj pitanja na koja pokušavaju naći odgovor. Ono što je roditeljima važno napomenuti jeste činjenica da oni moraju paziti da ne smiju ignorirati i zanemariti ta njihova pitanja, nego ih moraju iskoristiti u njihovom podučavanju, razvijanju mogućnosti njihovog razmišljanja i individualnih sposobnosti.

Odgovori na njihova pitanja, također, moraju biti ubjedljivi i zadovoljavajući. Međutim, mali broj djetetovih godina čini da se ono zadovoljava i  uspijeva ubijediti bilo kojim odgovorom koji mu se ponudi. Tako ti možeš da im pojednostavljeno objasniš osnovne pojmove braka i njegovog  razvoda.

Ako postoje neki nesporazumi među vama koji su se ranije pojavili, a za koje djeca znaju, onda se oni mogu iznijeti pred njih i razgovarati o njima u jednom sažetom i jednostavnom obliku.

Možeš im to pojasniti riječima da niste mogli da nađete zajedničku riječ i složite se oko nekih životnih pitanja i stvari koje se tiču doma, kao i to da se vaši pogledi na  život u potpunosti razlikuju.

Vrlo je važno da se ne iznose optužbe na njegov račun i da se sva odgovornost za razvod braka ne prebacuje na njega, makar je on, u stvarnosti i sa tvoje tačke gledišta, i snosio. Takav negativan stav bi mogao imati značajnog utjecaja na njihov odnos i respekt prema njihovom ocu, što bi na kraju moglo dovesti do njihovog negativnog naboja i osjećanja prema njemu, kao i distanciranja i udaljavanja od njega. Nastoj, koliko god to budeš bila u stanju, da ne iznosiš i iskazuješ svoja negativna osjećanja prema svom bivšem mužu, pošto ti to neće, ni u kom slučaju, koristiti, nego će, na drugoj strani, imati loš utjecaj na tvoju djecu. Najvažnije za njih jeste da odrastaju u jednom društveno zdravom okruženju i da imaju jedno zdravo i pozitivno razmišljanje o svom ocu.

Šejh Muhammed Ed-Duvejš

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE