16.6 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaJesu li vrata idžtihada zatvorena

Jesu li vrata idžtihada zatvorena

Pitanje:

Kako odgovoriti na tvrdnju da su vrata idžtihada zatvorena, kako u fikhu tako i u pogledu ocjene hadisa?

Odgovor:

Vrata idžtihada otvorena su od prvog stoljeća islama i neće se zatvoriti do Sudnjeg dana. U današnjem se vremenu vrlo često pojavljuju nova pitanja koja nisu bila poznata ranije. Islamskim učenjacima današnjice obaveza je da idžtihade i objasne šerijatski propis u vezi s tim novonastalim pitanjima. Zatvaranjem vrata idžtihada islamski ummet ostao bi u velikoj nedoumici i otvorila bi se neznalicama vrata zla koja bi rezultirala zabranjivanjem halala i dopuštanjem harama.

Buharija i Muslim zabilježili su preko Amra b. Asa da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada učenjak uloži trud u iznalaženju rješenja i zauzme ispravan stav, piše mu se dvostruka nagrada, a ako pogriješi, piše mu se jedna nagrada.” Hadis je općenit i vrijedi za sve učenjake i sva vremena. Iz ovog pravila izuzimaju se pitanja za koja postoje kategorički argumenti ili konsenzus islamskih pravnika kao što je slučaj sa apsolutnom većinom akaidskih i manjim dijelom pravnih pitanja. Kada je riječ o ocjenjivanju hadisa, vrata te nauke su, naravno, otvorena, jer ocjena lanca prenosilaca također se tretira idžtihadom.

U hadiskim djelima postoji na hiljade lanaca prenosilaca u vezi s kojima ne postoji izjašnjenje hadiskih stručnjaka. Jedini način da se upoznamo sa stupnjem vjerodostojnosti tih predanja jeste idžtihad savremenih učenjaka. Međutim, pravila i principi kojih se mora držati onaj ko ispituje lanac prenosilaca jesu fiksni, postavili su ih najeminentniji eksperti te oblasti i ne mogu se mijenjati, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE