-0.1 C
Sarajevo
PočetnaČistoćaPranje vrata tokom uzimanja abdesta?

Pranje vrata tokom uzimanja abdesta?

Pitanje:

Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu! U svim predajama prenosi se da poslanik Muhammed, a.s., nikad nije prao vrat tokom uzimanja abdesta. Meðutim, pojedini islamski učenjaci kažu da je to pohvalno. Ali se isto prenosi da je Poslanik, a.s., rekao: ”Svaka novotarija vodi u zabludu, a svaka zabluda vodi u Džehennem.” Stoga bih želio da znam zašto se onda i vrat pere ako je to očigledno novotarija. Hvala unaprijed, da vas Allah, dž.š., nagradi najvećim stepenom Dženeta!

Odgovor:

Što se tiče vaše konstatacije da sve predaje koje govore o Poslanikovom abdestu ne spominju da je Allahov Poslanik potirao vrat, ona je diskutabilna.
Ispravnije je kazati da ne postoji vjerodostojna predaja koja potvrðuje da je Allahov Poslanik potirao vrat prilikom uzimanja abdesta.

Na osnovu toga, lahko je shvatiti zbog čega su se razišli učenjaci u tom pitanju.
Oni koji su kazali da je to novotarija, kazali su to na osnovu uvjerenja da ne postoji vjerodostojna predaja koja to potvrðuje (što je svakako ispravno).
A što se tiče onih koji su to smatrali pohvalnim (imajući lijepo mišljenje o njima jer nam je to obaveza), kažemo da oni nisu pozivali tome iz uvjerenja da je to novotarija (a svaka novotarija vodi u zabludu), već kažemo da su oni pozivali tome smatrajući validnim hadise koji govore o tome.

Na osnovu spomenutog, možemo kazati: Pranje vrata prilikom uzimanja abdesta je ibadet za čije je prakticiranje potrebno donijeti validan dokaz. Ako ne postoji dokaz koji to potvrðuje, mi kažemo da je to novotarija. Ali to ni u kom slučaju ne znači da smo svakog onoga ko je to smatrao pohvalnim nazvali novotarom, jer, kao što smo prethodno konstatirali, nadamo se da su to kazali iz uvjerenja da su hadisi o tome vjerodostojni i da do njih nije došla ocjena spomenutih hadisa, tj. da nisu vjerodostojni ili iz razloga što su mukallidi – oni koji slijepo oponašaju nekog od imama mezheba ili nekog drugog mudžtehida ne pitajući o dokazima.
Allah najbolje zna.

Odgovorio: Pezić Elvedin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE