16.6 C
Sarajevo
PočetnaNamazIspiranje usta i nosa pri gusulu?

Ispiranje usta i nosa pri gusulu?

Pitanje:

Selamun alejkum, dragi brate. Želio bih te pitati par pitanja u vezi s gusulom, pa se nadam da ćeš mi odgovoriti. Pitanje je u vezi s gusulom, pročitao sam nekoliko stvari, pa da vidim je li to istinito i je li validno. Koliko sam saznao imaju dvije vrste gusula, a to su sljedeće: Prva vrsta – gusul vadžib, tj. onaj koji ispunjava šartove valjanosti gusula, tj. ispunjava dva šarta: nijet uzimanja gusula i kvašenje čitavog tijela vodom. Kod ove vrste gusula dovoljno je da se pokvasi čitavo tijelo vodom, svejedno na koji način se to radilo, odakle se počelo i kako završilo. To znači treba se samo insan okupati bez da opere usta i nos. Mene zanima je li ova prva vrsta gusula validna?

Odgovor:

Alejkum selam. Bismillah, ves-salatu ves-selamu ala resulillah… Islamski pravnici su složni na tome da se cijelo tijelo i korijen kose-dlake mora natopiti vodom prilikom kupanja, a razilaze se da li je obavezno pri gusulu isprati usta i nos:

1. Nije obavezno ispirati usta i nos pri gusulu – malikije i šafije, jer unutrašnjost ustiju i nosa nije dio spoljašnjeg tijela, pa samim tim nije ih ni obaveza ispirati. Njihovo ispiranje je sunnet, a ne vadžib.

2. Obavezno je ispirati usta i nos pri gusulu – hanefije i hanbelije, jer su usta i nos dio lica zbog toga što spadaju u njegovu definiciju, i usta i nos je obaveza ispirati kako u abdestu tako i u gusulu, temeljeći svoje mišljenje na onome što prenosi Aiša, r.a., da je Poslanik, s.a.w.s., rekao: „Ispiranje usta i nosa je obavezni dio abdesta!“ (Darekutni) Pobornici ovog stava kažu da ajet: „A ako ste džunup – okupajte se!“ (el-Ma'ida, 6.) – znači cijelo tijelo svoje operite, a tijelo se sastoji iz spoljašnjeg i unutrašnjeg dijela, pa nam je obaveza oprati sve ono što je dostupno i lahko, pa je stoga ispiranje ustiju i nosa pri gusulu obaveza – jer je lahko i dostupno to izvesti.

Drugi stav je preči za slijeđenje, jer se s time izlazi iz razilaženja, i nije ispravno kupanje bez ispiranja ustiju i nosa, što znači da ne postoje dvije vrste gusula već samo jedna, a Allah, dž.š., najbolje zna.

 

Odgovorio: Sead ef. Jasavić, prof.fikha

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE