5 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaNedoumice oko šerijatske podjele imetka

Nedoumice oko šerijatske podjele imetka

Pitanje:

S obzirom na to da je nasljedno pravo u Šerijatu kompleksna tema, odlučila sam svoj slučaj objasniti vama u nadi da ćete mi pojasniti šta trebam uraditi. Naime, situacija je sljedeća: Moji roditelji su kupili kuću na način da u kupoprodajnom ugovoru stoji da su oboje kupci u jednakim iznosima. Međutim, kako u sudu nije nikada to uknjiženo na njihova imena, sada ne postoji papir koji bi sud mogao uzeti kao validan u ostavinskom postupku. Moj otac ima kćer iz prvog braka, a majka ima sina, također iz prvog braka. Nakon smrti moga oca, predmet ostavinske rasprave na sudu bio je novčani iznos (ušteđevina roditelja) koji je sud podijelio na tri jednaka dijela i to majci 1/3, sestri 1/3 i meni 1/3, a bratu (od majke) nije ništa dato. Kako spomenuta kuća nije imala validne papire, sud nije htio dijeliti kuću te je ostala nepodijeljena i predmet svađa.

Poslije toga je moja majka prodala (devastiranu kuću jer je bila tokom rata granatirana) za 12.000 KM bez da je pitala moju sestru ili brata ili mene. Sada se moja sestra žali što nema udjela u toj kući.

S obzirom da sam tek nedavno saznala da muslimani trebaju dijeliti imovinu u skladu sa Šerijatom, interesuje me kako sada postupiti? Čitala sam i na vašoj stranici, i na Islambosni, i drugim stranicama, ali ovaj slučaj je specifičan te mi treba posebno objašnjenje jer neću da se hranim tuđim imetkom. Jedini problem kod provođenja šerijatske podjele imovine jeste to što se u porodici jedina ja “zalažem” za ovakvu podjelu, a majka, sestra i brat, da tako kažem, nisu baš za to, tj. to im je velika nepoznanica. Mada, ko zna, možda Allah dadne pa se slože sa šerijatskom podjelom, inšallah. Međutim, moje je da im objasnim u ime Allaha i da dug sa sebe skinem (ako ga ima i ako sam pogriješila). Molim Allaha da riješim što prije ovu situaciju jer su se odnosi u mojoj porodici pogoršali do te mjere da jedni druge vrijeđaju, psuju i ogovaraju. Nije samo moja porodica u ovakvoj situaciji nego i mnoge druge gdje otac ostavi jednom od djece sve, a ostalima ništa ili gdje se sinu i kćerki daje jednak dio, a poslije se od sina očekuje da izdržava roditelje itd.

Nadam se da razumijete u kakvoj sam sada situaciji jer se od mene nekako očekuje da budem na nečijoj strani, ali ne mogu biti jer ne znam propis podjele imetka u konkretnom slučaju. Jer da su oni meni pravi brat i sestra, brat bio dobio koliko dvije sestre, a i majka jedan dio. Tek kad dobijem vaš odgovor, tj. odgovor nekog šejha ili profesora koji se razumije u ovu kompleksnu oblast, moći ću koliko-toliko utjecati na rješenje situacije i popraviti rodbinske odnose, inšallah.

Allah vas nagradio najljepšom nagradom!

Odgovor:

Kada čovjek umre a iza sebe ostavi suprugu i dvije kćerke (bez obzira bile od jedne supruge ili ne), u tom slučaju, po Šerijatu, supruzi pripada jedna osmina njegove ostavštine, a ostalo kćerkama podjednako, ukoliko ne postoji još neka osoba koja po Šerijatu ima pravo naslijeđa, kao što su brat umrlog, sestra, otac, majka, amidža ili amidžić, a ako postoji neka od ovih osoba, onda bi podjela nešto drukčije izgledala.
Naprimjer: ako umrli ima još i brata, onda bi supruzi pripala osmina, kćerkama svakoj po jedna trećina, a ostalo bratu.
Ženin sin ne nasljeđuje očuha jer među njima nema rodbinske veze po kojoj bi stekao to pravo.

Pod ostavštinom se podrazumijeva ukupna imovina koju je umrli posjedovao, svejedno radilo se o novcu, nekretnini, automobilima, zlatu ili nekoj drugoj vrijednosti. Prije nego se ostavština podijeli, podmire se eventualni dugovi umrlog i sprovede se njegova oporuka, ako je u skladu sa Šerijatom.
Iz pitanja se razumije da je umrli bio vlasnik polovine kuće, što znači da ta polovina pripada nasljednicima prema spomenutim procentima, a njegovoj supruzi (vašoj majci) pripada polovina koju je kupila i njen udio u drugoj polovini. S obzirom da nije vlasnik cijele kuće, nije ispravno da je proda bez dozvole njenih suvlasnika.

Muslimani, općenito, a naročito rodbina, treba da imaju zdrave i lijepe međusobne odnose, stoga je pohvalno da se oprosti, pokloni i pređe preko greški kako bi se odnosi popravili i kako bi se sačuvala bliskost sa rodbinom.

Uzvišeni Allah najbolje zna.

Dopuna odgovora:

Ostavština osobe koja umre, a iza sebe ostavi dvije kćerke, majku, suprugu, brata i tri sestre dijeli se tako da dvjema kćerkama pripada, svakoj, po jedna trećina, majci pripada šestina, supruzi osmina, a ostali imetak (1/24) dijeli se na pet jednakih dijelova od kojih brat uzima dva, a tri sestre po jedan dio.

Ukoliko se neko ne slaže sa šerijatskom podjelom, potrebno ga je savjetovati i na lijep način mu ukazati na važnost praktične primjene islama kojom se potvrđuje naše zadovoljstvo ovom vjerom i stvarna pripadnost islamu. Rekao je Uzvišeni Allah: “Ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahođenju postupe kada Allah i Njegov Poslanik nešto odrede.” (El-Ahzab, 36.) Pravi vjernik stalno nastoji da bude od onih o kojima je Allah rekao: “A onaj ko se Allahu i Poslaniku Njegovu bude pokoravao – postići će ono što bude želio.” (El-Ahzab, 71.) I čuva se da ne bude od onih o kojima je rekao: “A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno u očitoj zabludi.” (El-Ahzab, 36.)

Ako i nakon toga neko od nasljednika ne pristaje na šerijatsku podjelu, on će uzeti dio koji mu daje zakon zemlje u kojoj boravi, a zbog svog postupka je grješan, i imetak koji uzme na takav način je haram. Ostali nasljednici će podijeliti preostali imetak prema islamskom učenju.
Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio: Mr. Hakija Kanurić

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE