5 C
Sarajevo
PočetnaPoslovanjeKupovina poslovnog prostora kamatnim kreditom

Kupovina poslovnog prostora kamatnim kreditom

Pitanje:

Skoro mi se pružila nesvakidašnja prilika za kupovinu poslovnog prostora. Da bih osigurao svoju egzistenciju i egzistenciju nekoliko porodica, posegnuo sam za kamatnim kreditom i posao je hairli krenuo. Jesam li pogriješio?

Odgovor:

Lijepo je da musliman koristi sebi i drugim muslimanima. Nema sumnje da je zapošljavanje muslimana i rješavanje njihove egzistencije primarna obaveza u ovim teškim vremenima.

Međutim, islamsko poslovanje ima svoje principe, i oni se ne smiju narušavati. Prvi od njih je poslovanje na beskamatnim osnovama, u protivnom, poslovanje je haram. Lijepa namjera ne može opravdati nelegitimno sredstvo do željenog cilja. Tebi je, dragi naš brate, obaveza da se pokaješ Svemogućem Allahu zbog učinjenog djela, ali i da nastojiš da se, u što kraćem roku, riješiš kamate u koju si upao. Takav vid poslovanja strogo je zabranjen na osnovu jasnih ajeta i hadisa.

Također, obavezati ti je voditi računa u budućem poslovanju da ti se ne desi takva ili slična greška koja može imati kobne posljedica na ovom i budućem svijetu. A zar čovjek ne treba pitati prije nego poduzme određeni korak; pitanje nakon učinjenog djela više je informativno, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE