13.8 C
Sarajevo
PočetnaNamazBoluje od epilepsije, može li izostavljati džuma-namaz i namaz u džematu?

Boluje od epilepsije, može li izostavljati džuma-namaz i namaz u džematu?

Pitanje:

Cijelog života bolujem od teške epilepsije, uprkos tome živim s tom bolešću bez većih problema. Ali, od kada sam napunio 18 godina i počeo s prakticiranjem islamskih dužnosti, počeo sam se bojati da ne dobijem epileptični napad. Sada imam 23 godine, oženjen sam, imam djecu. Strah od napada epilepsije toliko se pogoršao da ne izlazim iz kuće, čak ni na džuma-namaz, jer se bojim vanjskog svijeta. Dakle, suočavam se s ogromnim problemima, bojim se da se ne izgubim, fizički sam prisutan, ali pamet mi je na nekom drugom mjestu. Osjećam kako ništa nije stvarnost, kao da je san. Sama pomisao na izlazak vani izaziva u meni strah i mučninu. Patim od snažne opsesivnosti i paranoje koju mi je šejtan nametnuo.  Supruga je u sedmom mjesecu trudnoće. Mora vani kupovati sve što je potrebno, odnosno završiti neki posao, tada sam vrlo tužan, jer mi šejtan svojim spletkama ubacuje suicidne i svakojake misli. Moj strah je još veći, jer se bojim da ne postanem nevjernik, jer me je strah obavljati namaz u džematu. Tri osobe su mi učile rukju, i sve su rekle da nemam džinski ili šejtanski dodir, nisam opsihiren, ali ja lično ne vjerujem u to jer imam konstantan bol u stomaku, imam košmarne snove. Sanjam kako padam s visine, potom kako me napada crni pas, nakon čega se budim u strahu. Molim vas za pomoć?!

Odgovor:

Hvala Allahu!

Prvo, molimo Uzvišenog Allaha da te izliječi i da ti podari napredak u onome što je dobrobit za vjeru i tvoj život na ovom svijetu. Znaj da ono čime te je Uzvišeni Allah iskušao jeste dobro za tebe, ako budeš strpljiv računajući na nagradu.

Šejtan ti još prikazuje zlo i neko loše djelo kako bi te odvratio od dobročinstva koje ćeš steći od Uzvišenog Allaha zbog svoje strpljivosti i iskušenja. Eto, vidiš, on te navraća na samoubistvo, a to se smatra najvećim grijehom. Šejtan te ne navodi na suicid kako bi se ti oslobodio patnje u kojoj se nalaziš, nego zato da bi umro na način kojim Allah nije zadovoljan i da bi odgovarao na ahiretu za to nedjelo.

Eto, nagovara te da izbjegavaš namaz s ostalim muslimanima u džamiji, posebno petkom, zato se pazi, cijenjeni brate, šejtanovih spletki i došaptavanja. Traži utočište kod Uzvišenog Allaha da te oslobodi njegovog upliva, potraži utočište kod Uzvišenog kako bi te izliječio, a Allah je dovoljan zaštitinik i pomagač.

Drugo, trebaš znati da tvoje mišljenje da oni koji su ti učili rukju nisu u pravu nije ispravno, jer smatrati da je epilepsija isključivo djelovanje džina nije ispravno. Ipak, epilepsijā može biti dvije vrste: ona koja potječe iz poganih stvorenja kao što su džini i šejtani, i epilepsija koja je organska bolest. To je upravo ono o čemu govore ljekari kad je riječ o uzrocima i liječenju. Te zablude ogledaju se u sljedećem: mišljenje da je epilepsija hronična bolest i da je nije moguće izliječiti ili držati pod kontrolom. Ustvari, ovo mišljenje nije ispravno, jer se epilepsija može držati pod kontrolom, a sprečavanje napada pomoću lijekova smatra se uspješnim u 90% slučajeva. Takav vid kontrole može biti potpun i dugoročan.

Treće, svajetujemo te, poštovani čitaoče, da učiniš sljedeće:

1. trebaš biti strpljiv u nedaći, ne očajavati i ne gubiti nadu u Božiju milost. Primijetili smo u tvom pismu inteligenciju i zdravu logiku. Stoga, budi strpljiv i promisli o sljedećoj priči koja govori o ogorčenosti i ukazuje na pouku.

Ata b. Ebu Rebbah prenosi: „Ibn Abbas mi je rekao: ‘Hoćeš da ti pokažem ženu koja je stanovnica dženneta?’

‘Naravno’,  rekoh.

‘Ova crna žena došla je Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, rekavši: ’Allahov Poslaniče, imam padavicu (epilepsiju), pa se otkrivam, zato moli Allaha da me izliječi’. ‘A on reče: ‘Ako hoćeš, strpi se i dobit ćeš Džennet, a ako želiš, uputit ću dovu Allahu da te izliječi.’”

‘Strpjet ću se, ali zamoli Allaha da se ne otkrivam!’, reče ona. I on je za nju zamolio Uzvišenog Allaha.” (Buhari, 5328, Muslim, 2576);

2. savjetujemo ti da posjetiš ljekare specijaliste iz neurologije i psihijatrije. Nadamo se da oni imaju preciznu dijagnozu tvog slučaja, i neka te Allah što prije izliječi uz njihovu pomoću

3. savjetujemo ti da odagnaš paranoju jačinom imana, pokornošću Uzvišenom Allahu, zikrom i učenjem Kur'ana;

4. sugeriramo ti da se povežeš s dobrim i iskrenim osobama, da redovno ideš u džamiju i obavljaš namaz u džematu, to će ti pomoći u izbjegavanju nevolje i ujedno će ubrzati proces liječenja;

Što se tiče džuma-namaza i namaza u džematu, nema bojazni da se bojiš epileptičnog napada u to vrijeme. Nije ti dozvoljeno da ih propuštaš, jer taj strah mora biti zasnovan na jakim dokazima, a ne na paranoji nametnutoj od šejtana.

Bilo bi lijepo kad bi imao dobrog prijatelja, onog koji poznaje tvoju situaciju, ujedno bi mogao ići s tobom na namaz u džamiju i vraćati se nazad. Slično slijepoj osobi koja sa sobom ima nekoga ko je vodi i prati na putu. U većini slučajeva kada bi imao sličnog pratioca bio bi u odlasku i povratku smiren, ujedno bi on bio uz tebe, spriječio bi da se ozlijediš i bio bi ti na usluzi.

Allah zna najbolje!

islamqa

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE