27.7 C
Sarajevo
PočetnaPostKorištenje pilula koje sprječavaju mjesečnicu za vrijeme ramazana

Korištenje pilula koje sprječavaju mjesečnicu za vrijeme ramazana

PITANJE:

Ima žena koje koriste pilule kako bi spriječile pojavljivanje mjesečnice (hajza) u ramazanu.  Sve to kako ne bi morale dane mjesečnice napostiti kasnije. Da li je to dozvoljeno nekada činiti?

ODGOVOR:

Mislim da žena to ne bi trebala činiti, već bi trebala ostati pri onome što joj je, kao svim Ademovim kćerima, propisao Uzvišeni Allah. Allah, subhanehu ve te’ala, je učinio da u mjesečnici postoji mudrost koja odgovara ženskoj prirodi, i svako njeno sprječavanje će uzrokovati negativne posljedice na tijelo. Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je rekao: “Nema štete, niti nanošenja štete.” (Malik, Muveta, str. 745, kao mursel hadis; Nevevi u djelu Četrdeset hadisa, kaže: “On (hadis) ima druge puteve (kojima se prenosi) koji jedni druge pojačavaju.”)

Treba još spomenuti i oštećenja koja uzrokuju ove pilule na maternici – što je medicinski dokazano. Zato smatram da žene ne treba da koriste ove pilule. Hvala Allahu, subhanehu ve te’ala, na Njegovom određenju i na Njegovoj mudrosti što je ženi dao mjesečno čišćenje u kome ne mora ni postiti ni klanjati, a kada se očisti (nakon prestanka hajza) nastavlja sa postom i namazom i kada ramazan prođe, naposti ono što je propustila. (Fetve o postu, Ibn Usejmin, str. 64)

ŠEJH IBN USEJMIN

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE