7 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeIslamski stav o učestvovanju muslimana u nevjerničkim praznicima

Islamski stav o učestvovanju muslimana u nevjerničkim praznicima

Pitanje:

Uočio sam da mnogi muslimani učestvuju u proslavljanju Božića i nekih drugih kršćanskih praznika. Da li postoji neki argument iz Kur’ana ili sunneta Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji im mogu pokazati, a koji ukazuje da je njihov postupak neislamski i zabranjen?

Odgovor:

Sudjelovanje sa nevjernicima u njihovim praznicima nije dozvoljeno zbog sljedećih stvari:

To je vid poistovjećivanja i oponašanja, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Ko bude oponašao neki narod, on im i pripada!” (Ebu Davud,761/2, a Albani ga je ocijenio dobrim i vjerodostojnim)

Ova izreka Alahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, sadrži opasnu prijetnju. Abdullah b. Âs kaže: “Ko bude sagradio kuću u nevjerničkoj zemlji i pratio njihove praznike i proslave, te ih bude oponašao u tome sve do svoje smrti, bit će jedan od propalih na Sudnjem danu.”

Sudjelovanje u tim praznicima vid je ljubavi i prisnosti s njima. Uzvišeni Allah kaže: “O, vjernici, ne uzimajte za zaštitnike jevreje i kršćane! Oni su sami sebi zaštitnici! A njihov je i onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allah, uistinu, neće uputiti Pravim putem ljude koji sami sebi nepravdu čine.” (El-Maida, 51) “O, vjernici, ako ste pošli da se na putu Mome borite i da naklonost Moju steknete, s Mojim i svojim neprijateljima ne prijateljujte i ljubav im ne poklanjaje – oni poriču Istinu koja vam dolazi i izgone Poslanika i vas samo zato što u Allaha, Gospodara vašeg, vjerujete. Vi im krišom ljubav poklanjate, a Ja znam i ono što tajite i ono što javno činite. Onaj od vas koji to bude činio s Pravog puta je skrenuo.” (El-Mumtehina, 1)

Obilježavanje praznika ni u kojem slučaju nije samo običaj, nego je to pitanje koje zadire u vjerovanje i ideologiju. Na ovo upućuju riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Svaki narod ima svoj praznik, a ovo je naš blagdan.” Njihovi praznici ukazuju na njihovu ispraznu i politeističku vjeru.

Neki učenjaci su riječi Uzvišenog Allaha: “I oni koji ne svjedoče lažno…” (El-Furkan, 72), protumačili kao prisustvovanje nevjerničkim praznicima. Nije dozvoljeno ni slati ni prodavati praznične čestitke, niti prodavati i poklanjati bilo što što je poznato da koriste za vrijeme svojih praznika, kao što su lampice, jelke (praznično drveće), njihovu prazničnu hranu, kao što su ćurka, slatkiši u obliku štapa i dr. Da napomenemo još da je odgovor na pitanje slično ovome prethodio pod brojem 947, pa molimo čitatelje da pročitaju to pitanje zbog opširnijeg odgovora.

Muhammed Salih Munedždžid, Odgovori o islamskom vjerovanju, str. 117.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE