14 C
Sarajevo
PočetnaPostJe li čovjek grešan ako prekine dobrovoljni post?

Je li čovjek grešan ako prekine dobrovoljni post?

Pitanje:

Je li čovjek grešan ako prekine dobrovoljni post? I mora li se iskupiti ako u toku dobrovoljnog posta ima spolni odnos sa suprugom?

Odgovor:

Nije grešan onaj ko zaposti dobrovoljni post, pa ga pokvari, bez obzira na to radilo se o konzumiranju hrane, pića ili pak o spolnom odnosu sa suprugom. Dobrovoljni se ibadet, osim kad je riječ o dobrovoljnom hadžu i umri, ne mora završiti, to jest može se prekinuti. Pa ipak, bolje je da čovjek završi dobrovoljni post koji započne.

A zabranjeno je da čovjek tokom obaveznog posta ima snošaj sa suprugom, jer obavezni post nije dozvoljeno prekinuti osim kad za to postoji prijeka potreba. Za snošaj sa suprugom čovjek se mora iskupiti samo ako se radi o ramazanskom postu i samo u slučaju da je taj čovjek jedan od onih koji moraju postiti. Obratite pažnju na ove riječi: “…i samo u slučaju da je taj čovjek jedan od onih koji moraju postiti.” Naime, pretpostavimo da čovjek i njegova supruga zaposte ramazanski post, a zatim otputuju i dogodi se da imaju snošaj, nisu grešni i ne moraju se iskupiti za to; oboje će napostiti taj dan.

Šejh Muhammed b. Usejmin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE