13 C
Sarajevo
PočetnaOdgoj djeceKako djeci pomoći da spoznaju Gospodara na jednostavan način

Kako djeci pomoći da spoznaju Gospodara na jednostavan način

PITANJE:

Kako ćemo pomoći dijetetu da spozna Gospodara?

ODGOVOR:

Zahvala pripada samo Allahu.

Dijete će se upoznati s Allahom na odgovarajući način shodno njegovom shvatanju i nivou znanja. Podučiće se da je Allah Jedan, da nema sudruga i da je On Stvoritelj svega. On je Stvoritelj Zemlje, Nebesa, ljudi, životinja, drveća, rijeka i dr. Odgajatelj može iskoristiti neke situacije i upitati dijete prilikom šetnje u vrtu ili napolju o Stvoritelju vode, rijeka i okolnog pejzaža, kako bi njegovu pažnju skrenuo i usmjerio na veličinu Stvoritelja, uzvišen i slavljena neka je On. Otac, majka ili odgajatelj mogu biti s djetetom ili s grupom djece u prevoznom sredstvu ili na ekskurziji, npr. prilikom zalaska Sunca. Sunce se postepeno krije od pogleda, a odgajatelj će djeci baš tada skrenuti pažnju na Allahovu moć vezanu za to.

Dijete će biti upućeno na shvatanje Allahove vrednote i date blagodati u vidu zdravlja. Reći će mu se npr.: “Ko ti je dao sluh, vid i pamet? Ko ti je dao snagu i moć da se krećeš?” Bit će podsticano na ljubav prema Allahu, na zahvalu Njemu za sve blagodati. Ovaj uspjeh će, Allahovom voljom, imati posebne odgojne efekte kad se dijete odazove Allahu i onome što On voli.

Priča: “U blizini majke, u jednoj sobi stana na drugom spratu, nalazi se prozor za prozračivanje. Dijete najedanput dolazi i zatvara prozor. Kad ga je majka upitala za taj postupak, ono odgovori: ‘Vidio sam satelitsku antenu na krovu jedne obližnje kuće, a ja ne želim da gledam u ono što moj Gospodar ne voli.'”

Dijete može pitati da li Allah spava ili jede. Tada je potrebno odgovoriti da Allahu nije ništa slično, i da On sve čuje i sve vidi, da Ga ne uzima drijemež niti san, da nije kao mi u potrebi za snom, hranom ili pićem.

Pojednostavljivanje i pojašnjavanje ovih stvari djetetu, shodno njegovom uzrastu, i veličanje Allaha u Njegovom srcu pomaže da dijete ima stalni osjećaj Allahovog nadzora u tajnosti i javnosti.

Iz knjige: “Majke pored svoje djece”

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE