21 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeDjevojka želi prihvatiti islam, ali strahuje da će se to negativno odraziti...

Djevojka želi prihvatiti islam, ali strahuje da će se to negativno odraziti na zdravlje njene majke

Pitanje:

Nisam muslimanka, ali poštujem vjeru islam i vjerujem u njenu ispravnost. Vjerujem u Allaha mada se nemuslimani smatraju nevjernicima. Pored svega ne mogu promijeniti svoju vjeru jer moja majka nije dobrog zdravlja i vjerovatno ne bi mogla podnijeti da “izgubi” svoju kćerku jedinicu.

Volim jednog muslimana i želim se udati za njega. Iskreno sam obećala da će naša djeca biti muslimani. Da li je dopušteno da nas dvoje sklopimo brak, a da ja ne promijenim vjeru? Također, molim da me uputite gdje mogu pročitati više o ovoj temi?

Odgovor:

Poštovana čitateljice, već si prilično spoznala istinu. Ono što sam shvatio iz tvoga pitanja jeste da želiš prihvatiti islam, ali te u tome sprečava strah za zdravlje tvoje majke ukoliko sazna za to. Ukoliko se bojiš samo zbog toga, onda ti nije uopće teško savladati tu prepreku. Gledajući sa praktične strane, ti možeš prikriti prihvatanje islama, jer nije uvjet da razglasiš da si prihvatila islam i da to ozvaničiš u nekom islamskom centru ili negdje drugo. Dovoljno je samo da izgovoriš šehadet (pogledaj pitanje broj 1402) i da praktikuješ vjerske propise. Možeš klanjati na nekom skrivenom mjestu, a neće ti biti problem ni postiti jer sasvim jednostavno možeš naći neku ispriku ako ti bude ponuđeno nešto za jelo u vrijeme posta. Ovdje bih ti naveo tri stvari:

Prvo: Podstrek za prihvatanje islama treba da ti bude udovoljavanje Allahu, dž. š., koji ne prihvata nijednu vjeru izuzev islama, shodno sljedećem kur’anskom ajetu: “A onaj ko želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena i on će na onom svijetu nastradati.” (Alu Imran, 85)

Cilj tvoga prihvatanja islama treba da bude izbavljanje od vječnog boravka u Džehennemu i ulazak u Džennet, prostran koliko nebesa i Zemlja, te da motiv prihvatanja islama ne bude ljubav prema spomenutom muslimanu. Naposljetku, treba da znaš da je prihvatanje islama nužno, bilo da se udaš za toga čovjeka ili ne.

Drugo: Pokornost Allahu i Njegovom Vjerovjesniku preča je od pokornosti i najbližoj i najvoljenijoj osobi, bilo da se radi o majci, mužu ili nekome drugom.

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, koji govori po onome što mu Allah objavljuje, kaže: “Kod koga se nađu tri sljedeća svojstva, osjetit će slast imana: da mu Allah i Njegov Poslanik budu draži od bilo koga drugoga, da voli nekoga samo u ime Allaha i da se mrzi vratiti u nevjerovanje kao što mrzi biti bačen u vatru.” (Buhari) Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, također je rekao: “Niko od vas neće vjerovati sve dok mu ne budem draži od njegovog djeteta, roditelja i svih ljudi.” (Muslim)

Treće: Ukoliko se bojiš da ćeš prihvatanjem islama izgubiti majku zbog toga što smatraš da će islam prekinuti vezu između vas dvije jer ćeš ti biti muslimanka, a ona nevjernik – onda je to greška.

Islam naređuje da se roditeljima čini dobročinstvo, makar oni bili i nevjernici. Ti ćeš primanjem islama majci učiniti najveće dobročinstvo jer ćeš i nju pozvati u islam. Zato požuri sa primanjem islama i počni pozivati i majku i druge da prihvate pravu vjeru čiji je temelj robovanje Allahu, Jedinome, koji druga nema! Ako tako učiniš, to će biti potpuna sreća za tebe jer ćeš spasiti i sebe i svoju majku od Vatre. Molim Allaha da te ubrzo uvede u islam, da ti podari hairli muža i hairli potomstvo!

Allah upućuje na Pravi put!

Muhammed Salih Munedždžid, Odgovori o islamskom vjerovanju, str.141

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE