10 C
Sarajevo
PočetnaNamazDa li je moja džuma potpuna bez slušanja hutbe?

Da li je moja džuma potpuna bez slušanja hutbe?

Pitanje:

Da li je moja džuma potpuna bez slušanja hutbe?

Odgovor:

Bismillah, vel-hamdulillahi ves-salatu ves-selamu ‘ala resulillahi ve ‘ala ‘alihi ve sahbih!

Svaki stanovnik naselja ili grada u kome se klanja džuma-namaz, a koji je punoljetan i zdrav musliman, dužan je klanjati džuma-namaz bez obzira na udaljenost svog mjesta stanovanja od džamije, i bez obzira da li čuje ezan ili ne. Obaveza pada i na prigradska naselja spojena sa gradom ako nemaju svoju džamiju u kojoj klanjaju džumu. Čak i stanovnici daljih naselja dužni su da se odazovu ako čuju ezan. Kaže Uzvišeni: ”O vjernici, kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i poðite da molitvu obavite; to vam je bolje neka znate.“ (Sura Petak, 9.) Ovo je preovladavajuće mišljenje islamskih učenjaka, a Allah najbolje zna.

Koliko se može razumjeti iz pitanja, tvoje radno mjesto je van grada u kome se klanja džuma na udaljenosti od 50 km tako da tebi džuma-namaz nije obavezan, a ako uspiješ doći i klanjati, bit će ti ispravan.

Prispijevanje na džuma-namaz uvjetovano je prispijevanjem na drugi rekat džuma-namaza. Ako prispiješ na ruku’ na drugom rekatu, klanjat ćeš još jedan koji si propustio. A ako te proðe ruku’ na drugom rekatu i prispiješ u džemat prije selama, tada ćeš poslije selama namaz upotpuniti sa četiri rekata podne-namaza, jer na džuma-namaz u tom slučaju nisi prispio. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: ”Ko prispije na jedan rekat, prispio je na namaz.” (Buharija, 580)

Dakle, ako prispiješ samo na namaz, bez hutbe, džuma je validna i ne moraš klanjati podne.

Mada, kao što smo spomenuli, u tvom slučaju, kako si ga opisao, tebi dolazak na džumu nije obavezan, nego si dužan na poslu klanjati podne-namaz.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Fahrudin Haseljić

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE