22.7 C
Sarajevo
PočetnaPostDa li cijeli islamski svijet, zarad jedinstva, nastupanje mjeseca ramazana treba određivati...

Da li cijeli islamski svijet, zarad jedinstva, nastupanje mjeseca ramazana treba određivati prema takvimu koji važi za Meku?

Pitanje:

Mnogopoštovani šejhu, šta mislite o onim ljudima koji zahtijevaju da se za cijeli islamski svijet, zarad jedinstva, nastupanje mjeseca ramazana određuje prema takvimu koji važi za Meku?

Odgovor:

S astronomskog stanovišta to je apsurd, jer se ishodište mlađaka, kako to kaže šejhul-islam Ibn Tejmijja, razlikuje od zemlje do zemlje, prema jednoglasnom mišljenju stručnjaka u ovoj oblasti. Usto, šerijatski dokazi i zdrava logika nalažu da svaka oblast za sebe računa početak mjeseca ramazana.

Kad je riječ o šerijatskim dokazima, tu su Božije riječi: “Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće neka ga u postu provede…” (el-Bekara, 185). Ako pretpostavimo da se kod muslimana koji žive u najudaljenijim dijelovima Zemlje nije pojavio mlađak, a u Meki se pojavio, na temelju čega ćemo te muslimane obavezati na post?! Tu su i Resulullahove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: “Početak i kraj ramazana odredite na osnovi viđenja mlađaka…” (el-Buhari, 1909, i Muslim, 1081), u kojima je post doveo u zavisan odnos o viđenju mlađaka. Kazali smo, a ponavljamo: ako se u Meki pojavio mlađak, možemo li stanovnike krajnjeg istoka obavezati na post, iako znamo da se u njihovoj oblasti mlađak nije pojavio?!

Kad se radi o zdravoj logici, možemo se pozvati na ispravnu analogiju kojoj se ne možemo usprotiviti. Naime, poznato je da na istoku zora nastupi prije nego što nastupi na zapadu, pa moraju li stanovnici zapada, kod kojih je još noć, zapostiti onda kad zaposte oni što žive na istoku? Ne moraju, naravno. Isto tako, na istoku je zalazak sunca ranije, a na zapadu kasije – mogu li ovi potonji prekinuti post onda kad ga prekinu muslimani što žive na istoku? Ne mogu, naravno. I u pogledu računanja Mjesec i Sunce imaju isti status, osim što za Mjesec vrijedi mjesečno, a za Sunce dnevno računanje. Ovaj ajet: “Dozvoljava vam se da se u noćima dok traje post sastajete sa svojim ženama; one su odjeća vaša, a vi ste njihova odjeća. Allah zna da vam je bilo teško, pa je prihvatio pokajanje vaše i oprostio vam. Zato se sad sastajte s njima u želji da dobijete ono što vam je Allah već odredio. Jedite i pijte sve dok ne budete mogli razlikovati bijelu nit od crne niti zore, otad postite sve do noći. Sa ženama ne smijete imati snošaja dok ste u itikafu u džamijama. To su Allahove granice, i ne približujte im se! Eto tako Allah objašnjava ljudima propise Svoje da bi se onog što im je zabranjeno klonili” (el-Bekara, 187), i ovaj ajet: “Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće neka ga u postu provede…” (el-Bekara, 185) potječu s istog izvora. Evo, ovo je odgovor na vaše pitanje.

Šejh Muhammed b. Usejmin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE