22.7 C
Sarajevo
PočetnaNamazDa li klanjati vitre u džematu koji klanja po hanefijskom mezhebu?

Da li klanjati vitre u džematu koji klanja po hanefijskom mezhebu?

Pitanje:

Dok klanjam u džamiji teraviju za imamom (20 rekata), klanjam i vitr s njima, a umjesto vitra nijjetim nafilu. Kada se vratim kući, klanjam još jedan rekat nafile da bude paran broj i poslije opet u zadnjoj trećini noći klanjam noćni namaz po dva rekata, a zatim vitr jedan rekat. Da li postupam ispravno ili trebam s njima nijjetiti vitr i onda samo klanjati noćni namaz koliko želim? Jedno vrijeme sam izlazio iz džamije prije klanjanja vitra, pa sam pročitao da ipak treba klanjati s imamom do kraja.

Allah te nagradio svakim dobrom!

Odgovor:

Ja smatram da vam je prioritetnije da klanjate vitr-namaz za imamom, zato što je period od klanjanja namaza u džamiji i povratka kući dug period u kojem čovjek može da u kući nastavi sa upotpunjavanjem vitr-namaza.

Nakon toga možeš u kući klanjati noćni namaz dva po dva rekata, bez ponovnog klanjanja vitr-namaza.

Što se tiče izlaska iz džamije prije klanjanja vitr-namaza, isto tako smatram da je prioritetnije da se vitr-namaz klanja u džematu, bez obzira što oni klanjaju po hanefijskom mezhebu, kako bi čovjek postigao nagradu obećanu u hadisima Allahovog Poslanika: “Ko klanja sa imamom sve dok ne završi, bude mu upisana nagrada kao da je klanjao cijelu noć.”

Mislim da su to mezhebske razlike koje se u tim pitanjima mogu tolerirati, iako ja smatram da je u osnovi zabranjeno da se klanjaju vitre onako kako se klanjaju našim džamijama, ali ti si u tom slučaju muktedija, a ne imam.
Identično tome je situacija u kojoj bi čovjek klanjao za imamom koji je učinio nešto što po muktedijinom mišljenju kvari abdest (npr. da jede devino meso), a po mišljenju imama, to ne kvari abdest, i namaz za takvim imamom je validan.

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Elvedin Pezić

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE