13 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiDa li je dozvoljeno imati intimni odnos prije stupanja u brak?

Da li je dozvoljeno imati intimni odnos prije stupanja u brak?

Pitanje:

Es-selamu alejkum! Ja sam iz Makedonije i molim vas mi odgovorite na jedno pitanje, nadam se da neće biti složeno, potrudit ću se da vam objasnim najbolje što mogu. Ja sam vjeren sa jednom ženom i za otprilike 5 mjeseci stupit ćemo u brak. Da li možemo u toku ovog perioda, pred našu svadbu, da imamo seksualni odnos, jer to je potreba koja se mora na neki način zadovoljiti? Unaprijed zahvalan za odgovor!

Odgovor:

Alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu! Cijenjeni brate, treba da znaš da islam izuzetno mnogo pažnje posvećuje bračnim odnosima i stoga je veoma precizno definisao veze muškarca sa ženama koje su za njega strankinje, tj. s kojima može stupiti u brak, sve do momenta dok ne stupi u brak.

Islam je strogo zabranio muškarcu, znajući koliko štete proizilazi iz miješanja muškaraca i žena, da se osamljuje za ženom kojoj on nije mahrem (mahrem je osoba koja trajno ne može stupiti sa dotičnom ženom u brak). Kazao je Allahov Poslanik: “Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan neka se ne osamljuje sa ženom (strankinjom – s kojom može stupiti u brak) osim u prisustvu njenog mahrem, zaista je šejtan treći sa njima.” (Ahmed, od Ibn Abbasa, r.a. – njegova osnova je u hadisima Buharije i Muslima, vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani)

Ako muškarac želi da se oženi, tada mu nije dozvoljeno da se osami sa budućom suprugom, a kamoli da sa njom ima spolni odnos, osim što mu je dozvoljeno da porazgovara sa njom u prisustvu njenog mahrema – osobe koja sa njom trajno ne može stupiti u brak, i da vidi njeno lice, šake. Na to, da mu je dozvoljeno da vidi lice osobe koju želi prositi, ukazuju mnogi vjerodostojni hadisi Allahovog Poslanika. Poslanik je naredio Mugiri, r.a., da vidi ženu koju je prosio govoreći: “Pogledaj ženu koju prosiš kako bi bračne veze meðu vama potrajale.” (Tirmizi i dr, od Mugire, r.a., njegovu vjerodostojnost potvrdio je šejh Albani)

Rezime: Muškarcu nije dozvoljeno da se osamljuje sa ženom koju prosi, a niti je dozvoljeno da je dodiruje niti da ima sa njom spolni odnos. Treba napomenuti da muškarcu postaje dozvoljeno da se osamljuje, da dodiruje i spolno opći sa ženom nakon sklapanja braka, u kojem su se ispunili svi uvjeti da bi brak bio validan, pa makar još nije organizirao svadbu ili se općinski vjenčao.

Allah najbolje zna!
Odgovorio: Pezić Elvedin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE