16 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeVrste Allahovog uzdignuća

Vrste Allahovog uzdignuća

Pitanje:

Allah, dž. š., uzdigao se iznad Svoga Arša onako kako to dolikuje samo Njemu i Njegovom savršenstvu. Koliko vrsta Njegovog uzdignuća (uzvišenosti) postoji i koje su to vrste?

Odgovor:

Postoje sljedeće vrste Allahovog, dž. š., uzdignuća (uzvišenosti):
1. Uzvišenost Njegovih svojstava i osobina. Ovu uzvišenost ne poriče niko od onih koji za sebe kažu da pripadaju islamu. Ova uzvišenost znači apsolutno savršenstvo svih Allahovih, dž. š., osobina i svojstava: Allah, dž. š., kaže:  “لِلَّذِينَ لاَ يُؤْمِنُونَ بِالآخِرَةِ مَثَلُ السَّوْءِ وَلِلّهِ الْمَثَلُ الأَعْلَىَ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ – Oni koji u onaj svijet ne vjeruju loših su osobina, a Allah ima svojstva najuzvišenija; On je silan i mudar.”  (En-Nahl,  60)
2. Uzvišenost Njegovog zata (bitka). Ovu uzvišenost negiraju neki pripadnici islama koji kažu da je ova uzvišenost koja se pripisuje Allahu, dž. š., zapravo, uzvišenost Njegovih svojstava i osobina. A za hadis Allahovoga Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u kojem on kaže: “Allah je iznad Arša”, oni kažu da riječ Arš znači: snagu, moć, dominaciju i vlast.

Oni su podijeljeni na dvije skupine:
a) One koji kažu da je Allah, dž. š., Svojim zatom (bitkom) prisutan na svakom mjestu. Ovo je, bez imalo sumnje, tolika zabluda da već odiše pravim nevjerstvom.
b) One koji kažu da Allah, dž. š., svojim Zatom nije ni iznad ni ispod, ni s desna ni s lijeva, ni spojen sa Svojim stvorenjima ni odvojen od njih. Ovo je čista negacija Allahovog, dž. š., postojanja u osnovi. Da nas Allah sačuva ovog vjerovanja!

Zbog toga su neki učenjaci rekli: “Da nas neko upita za najadekvatniju definiciju ništavnosti i nepostojanja, ne bismo imali bolju definiciju za to nego što ovi vjeruju u pogledu Allaha, dž. š.” Oni su, bježeći od onoga na što upućuju i tekstovi i razum i ljudska priroda, upali u ono što demantiraju i tekstovi i razum i ljudska priroda.

Iz fetvi i predavanja šejha Muhammeda b. Saliha el-Usejmina

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE