25.5 C
Sarajevo
PočetnaBrakDa li je dozvoljeno planiranje porodice (ograničavanje poroda) zbog straha za djecu...

Da li je dozvoljeno planiranje porodice (ograničavanje poroda) zbog straha za djecu od pokvarenosti društva

PITANJE:

Da li je dozvoljeno planiranje porodice na taj način da se porodi rasporede svake pete godine. Razlog takvog postupka leži u tome što je čovjek svjestan pokvarenosti društva, a nije u stanju i mogućnosti da ima kontrolu i utjecaj u odgoju djece koja se uzastopno rađaju i dolaze u izopačenost koja je prisutna u svim porama i segmentima društva?

ODGOVOR:

Zahvala pripada Uzvišenom Allahu, dž.š. Ovo pitanje smo predočili uvaženom šejhu Muhammed ibn Salih Usejminu, rahimehullah, pa je na njega odgovorio riječima:

“Ako je u pitanju nevedeni razlog planiranja porodice, onda ono nije dozvoljeno pošto takav postupak predstavlja loše mišljenje o Allahu, dž.š., u onome na što podstiče Allahov Poslanik, s.a.v.s. kad kaže: ‘Ženite ljupke i žene koje rađaju…'”

Međutim, ako planiranje porodice bude usljed lošeg zdravstvenog stanja žene zbog kojeg ona ne može podnijeti veći broj porođaja, u tom slučaju, može se reći da je planiranje porodice dozvoljeno, iako je preče njegovo izostavljanje.

PITANJE:

Da li to znači da je uvažavanje i uzimanje u obzir zdravstvenog stanje žene preče i prioritetnije od uvažavanja stanja pokvarenosti društva?

ODGOVOR:

U to nema nikakve sumnje, pošto nije sigurno i potvrđeno da će lično njegova djeca postati pokvarena i doći pod negativan utjecaj takvog društva. Oni mogu biti dobri pripadnici društva koji će mu u budućnosti koristiti. Allah, dž.š., najbolje zna.

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE