13.8 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeŠta se podrazumijeva pod stvaranjem Adema “u Njegovom (njegovom) liku”?

Šta se podrazumijeva pod stvaranjem Adema “u Njegovom (njegovom) liku”?

Pitanje:

Buhari bilježi hadis od Ebu Hurejre u kojem je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Uistinu je Allah stvorio Adema u njegovom (Njegovom) liku.” Šta se podrazumijeva pod pojmom: “…u Njegovom (njegovom) liku”?

Odgovor:

Pojam “…u Njegovom liku” može imati jedno od dva značenja:

  1. Da je Allah, dž. š., stvorio Adema, alejhis-selam, u liku koji mu je On odabrao i učinio ga najljepšim likom, sa najljepšim licem, pa ga zbog toga nije dozvoljeno nakaziti niti udarati.
  2. Da je Allah, dž. š., stvorio Adema, alejhis-selam, u Svom (Allahovom, dž. š.) liku, ali da to ne podrazumijeva postojanje sličnosti između Adema, alejhis-selam, i njegovog Stvoritelja.

Neki učenjaci kažu da se lična zamjenica “njegov” odnosi na Adema, alejhis-selam, a ne na Allaha, dž. š., pa bi tada značenje bilo: “Uistinu je Allah, dž. š., u početku stvorio Adema, alejhis-selam, u njegovom postojećem obliku i on nije prolazio faze razvoja kao njegovo potomstvo koje nastaje od kapi tekućine, pa postaje ugrušak, pa gruda mesa. Ali, imam Ahmed prezirao je ovakvo tumačenje i rekao je da je to tumačenje koje je svojstveno džehmijskoj novotarskoj sekti. Govorio je da hadis u slučaju takvoga komentara gubi svoj pravi smisao i poruku. Osim toga, taj komentar se kosi sa tekstom drugoga predanja ovoga hadisa u kojem se, umjesto “u Njegovom liku”, kaže “u liku Milostivoga”.

Iz fetvi i predavanja šejha Muhammeda b. Saliha el-Usejmina

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE