-0.1 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaŠejtanska došaptavanja o zlu koje se činilo prije islama

Šejtanska došaptavanja o zlu koje se činilo prije islama

Pitanje:

Često mi šejtan donese i nagovara me na zlo koje sam činio prije islama. Nadam se da sam dobar musliman, ali ne mogu zaboraviti crnu mrlju u svojoj prošlosti. Da li ću biti odgovoran za ta šejtanska došaptavanja?

Odgovor:

Sama pomisao na činjenje određenih prijestupa: krađu, laž, konzumiranje alkohola i sl., ako Bog da, ne povlači za sobom odgovornost ni grijeh. Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allah je oprostio mojim sljedbenicima ono što im duša došaptava, ako to ne kažu ili ne učine.” (Buharija i Muslim.)

U hadisi-kudsijju koji je preko Ibn Abbasa, radijallahu anhu, zabilježio imam Muslim stoji sljedeće: “Ko odluči uraditi loše djelo pa ga ne učini, neće mu se upisati grijeh.” A u hadisu koji su preko Ebu Hurejre, radijallahu anhu, zabilježili Buharija i Muslim stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko odluči uraditi loše djelo pa ga ne učini, upisat će mu se dobro djelo.“ Ako taj grijeh ne učini Allaha radi i zbog straha od Njega, bit će mu upisano dobro djelo, a ako ga ostavi iz drugih razloga, neće mu biti upisano ni loše ni dobro djelo, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE