25.5 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiPrioriteti u misionarstvu

Prioriteti u misionarstvu

Pitanje:

Šta su prioriteti u d’avi?

Odgovor:

Nema sumnje da su prioriteti i osnove islamske d’ave (misionarstva) od vremena poslanstva Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem, pa do Sudnjeg dana jedni te isti i neće se promijeniti prolaskom vremena. Međutim, postoji mogućnost da su neke od tih osnova ostvarene u nekom narodu i nema ništa što ih narušava i umanjuje, tako da će daija gledati druge stvari koje su zapostavljene u tom narodu.

Prema tome, osnove d’ave se ne mijenjaju i one su sadržane u riječima Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, Mu’azu b. Džebelu kada je poslan u Jemen:
“Neka prvo u što ćeš ih pozivati bude ibadet (obožavanje Allaha i nikoga drugog), a kada spoznaju Allaha, obavijestit ćeš ih da im je Allah naredio pet namaza u toku dana i noći. Nakon što počnu klanjati, obavijestit ćeš ih da im je Allah naredio zekat koji se uzima od njihovih bogataša i daje siromasima. A ako ti se pokore u tome, uzmi od njih zekat i ne uzimaj najdragocjeniji (najkvalitetniji) imetak!”

Kada se nevjernici pozivaju, obaveza je pridržavati se ovog redoslijeda, a kada se pozivaju muslimani kojima je poznat prvi temelj (osnova) ove vjere, tj. Allahova, subhanehu ve te’ala, Jednoća i ne čine ništa što taj temelj narušava ili umanjuje – pozivat će se u ono što poslije njega dolazi, a što je spomenuto u ovom hadisu.

Šejh Ibn Usejmin
Fetve učenjaka dvaju harema – 266. str.)

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE