16 C
Sarajevo
PočetnaNamazŠta poduzeti da se ne prespava sabah-namaz

Šta poduzeti da se ne prespava sabah-namaz

Pitanje:

Ponekad se desi da prespavam sabah-namaz iako poduzmem uzroke za buđenje. Jesam li dužan učiniti još nešto osim naklanjavanja namaza? Također, bojim se da sam licemjer, jer oni teško obavljaju sabah i jacija-namaz, što stoji u suri En-Nisa!

Odgovor:

Čovjek mora poduzeti sve da namaze obavlja u njihovim vremenima. Mislim da je u ovakvim slučajevima umjesno staviti budilnik dalje od postelje kako bi čovjek ustao, ugasio ga i razbudio se. Oni ljudi koji ustanu, ugase budilnik i ponovo se vrate u krevet moraju zadužiti nekoga da ih probudi. Ako čovjek ne čuje jedan budilnik, a nema nikoga u blizini da ga probudi, mora potražiti jači ili staviti dva budilnika ili tražiti neko drugo adekvatno rješenje. Ako nakon svih, istinski poduzetih mjera, nije u stanju ustati u sabahskom vremenu, onda će namaz naklanjati odmah kada se probudi, i nije grješan, tim prije jer nije u stanju klanjati namaz u njegovom vremenu, a Allah ne opterećuje čovjeka preko njegovih mogućnosti.

Kada je riječ o 142. ajetu sure En-Nisa, on se odnosi na licemjere, ali i na sve one koji u suštini ne vole namaz, koji ga obavljaju iz nekog ovosvjetskog razloga, a ne u ime Allaha. Neki od njih klanjaju u prisustvu ljudi, a kada su sami svjesno izostavljaju namaze, Allah nas sačuvao svakog zla!

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE