7 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiZnačenje hadisa „Ko vjeruje u Allaha, neka počasti gosta“

Značenje hadisa „Ko vjeruje u Allaha, neka počasti gosta“

Pitanje:

Kako shvatiti hadis u kojem Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Ko vjeruje u Allaha neka počasti gosta”, i kada se može smatrati da je gost ugošćen?

Odgovor:

Brojni Poslanikovi, sallallahu alejhi ve sellem, hadisi govore o vrijednostima ugošćavanja gosta. Ovo pitanje vraća se na običajno pravo i mogućnosti domaćina. Nije dopušteno gostu tražiti ono što domaćin nije u stanju ispuniti, niti je u redu da se domaćin opterećuje preko svojih mogućnosti. Šekik b. Seleme došao je s jednim čovjekom kod Selmana Farisija pa ih je ugostio hljebom i solju i rekao: “Da nam Poslanilk, sallallahu alejhi ve sellem, nije zabranio da se opterećujemo preko mogućnosti kada je riječ o gostu, opteretio bih se zbog vas.” Taj je čovjek zatražio za'ter (vrsta lista koji se suši potom melje) s hljebom. Selman je poslao slugu da donese za'ter, a kao zalog trgovcu dao posudu iz koje je uzimao abdest. Kada su završili s jelom, čovjek je rekao: “Hvala Allahu, Koji nas je učinio zadovoljnim s onim čime nas je opskrbio!” “Da si bio zadovoljan opskrbom, ne bi moja posuda bila u zalogu kod prodavca!”, odgovorio mu je Selman. (Hakim, 4/136-137/7146, Bejheki, u djelu Šuabul-iman, 7/94/9598, i Taberani, 6/235/6085. Imam Hakim, Zehebi i Albani ovo predanje smatraju ispravnim. Vidjeti: Es-Silsiletus-sahiha, 5/511.)

Ovaj je smisao objašnjen u drugom hadisu u kojem Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Neka se niko ne opterećuje za gosta onim što nije u mogućnosti ponuditi.” (Hatib, u djelu Tarihu Bagdad, 10/203, i Bejheki – Kenzul-ummal, 9/248/25876.) Šejh Albani ovo predanje smatra ispravnim. (Vidjeti: Es-Silsiletus-sahiha, 5/568.) A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE