27.7 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiOdbijanje predanja koja zabranjuju rukovanje stranih muškaraca i žena

Odbijanje predanja koja zabranjuju rukovanje stranih muškaraca i žena

Pitanje:

Neki učenjaci nisu prihvatili predanja u kojima se zabranjuje rukovanje stranih muškaraca i žena. Da li oni to drže dopuštenim? Da li su ta predanja vjerodostojna, i kako pravna djela tretiraju ovo pitanje?

Odgovor:

Rukovanje sa ženom strankinjom nije dopušteno po mišljenju većine islamskih učenjaka. U tom smislu navode brojne hadise u kojima se to zabranjuje. Istini za volju, neki su učenjaci porekli autentičnost tih hadisa, a drugi su ih prihvatili. Rukovanje sa strankinjama (ženama koje nisu mahrem) nije bila Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, praksa. S tim u vezi Aiša, radijallahu anha, govorila je: “Tako mi Allaha, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nikada se nije rukovao sa strankinjom.” (Buharija i Muslim.)

Riječi Svevišnjeg Allaha: “I ne približavajte se nemoralu…” (El-Isra, 32.), ukazuju na zabranu rukovanja. Naime, Uzvišeni Allah u ovome ajetu nije rekao: “Ne činite nemoral”, već: “I ne približavajte se nemoralu…”, a dodir strankinje nužno vodi u nemoral. Najispravniji hadis koji zabranjuje rukovanje jesu Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: “…i ruka čini nemoral, a njezin je nemoral dodir.” (Muslim, 16/176/2657.) Dakle, zabranjeno je dodirnuti strankinju.

I zar pored navedenog hadisa i spomenute Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, prakse, musliman može sumnjati u to da je rukovanje sa strankinjama zabranjeno. Kada je riječ o ovom pitanju, pogrešno je, pored jasnih i vjerodostojnih hadisa, slijediti olakšicu pojedinih učenjaka koji su dopustili rukovanje, jer je samo Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nepogrješiv kada je riječ o vjeri, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE