20 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaKupovanje modnih časopisa

Kupovanje modnih časopisa

Pitanje:

Da li je ženama dozvoljeno kupovati modne časopise kao što je Burda, kako bi se okoristile njima i iz njh uzele nove modele odjeće? Nakon što se okoriste, da li ih je dozvoljeno držati u kući, imajući u vidu da su one ispunjene slikama otkrivenih i razgolićenih žena?

Odgovor:

Nema sumnje da je kupovanje časopisa ispunjenih slikama zabranjeno, jer je držanje slika zabranjeno na osnovu riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Meleki ne ulaze u kuću u kojoj se nalaze pas i slika.”

Kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vidio sliku na Aišinom, radijallahu anha, dušeku, zastao je i nije htio ući. Aiša, radijallahu anha, prepoznala je negodovanje na njegovom licu. Ne može se reći da je odjeća koja se nudi u tim časopisima dozvoljena, jer ima providne i tijesne odjeće, a ima i odjeće koja je specifična nevjernicama. Znamo da je oponašanje nevjernika zabranjeno. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Ko oponaša jedan narod, on njemu I pripada.”

Savjetujem braću muslimane uopćeno, a sestre muslimanke posebno, da izbjegavaju takvu odjeću kako ne bi upali u oponašanje nevjernika i da ne oblače odjeću koja otkriva stidna mjesta, kako ne bi odstupili od šerijata i krenuli putem oponašanja nevjernika.

Šejh Ibn Usejmin

(Fetve učenjaka dvaju harema, str. 214 )

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE