16.6 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaMogu li se pokajati nakon uzimanja kamatnog kredita?

Mogu li se pokajati nakon uzimanja kamatnog kredita?

Pitanje:

Moje pitanje je u vezi s kamatom (kredita) i školovanjem.
Trenutno sam studentica završne godine. S obzirom da živim van Bosne gdje je sistem takav kakav jeste, morala sam za fakultet uzeti kredit inače ne bih mogla sebi – niti moji roditelji – priuštiti dalje školovanje. Ja u to vrijeme nisam znala za štetnost tog čina, kao i da je to veliki haram. Iskreno se kajem Allahu i ne znam što mi je činiti. Ja to ne mogu vratiti bez kamata i trebat će mi još mnogo vremena da vratim državi te pare s obzirom da je velika suma u pitanju. Interesuje me kako i što mogu učiniti da mi Allah, tebareke ve te’ala, oprosti, i da, inšallah, ne nosim taj teret na Sudnjem danu?
Džezakellahu hajr na odgovoru, da vas Allah, s.v.t., obilato nagradi! Amin!

Odgovor:

Uvažena sestro u islamu, ako je Allah dopustio i ostavio mogućnost da se čovjek pokaje od kufra (nevjerstva), pa da bude moguće da se pokajete od uzimanja kamatnog kredita mnogo je prioritetnije, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da ste to učinili iz neznanja.

Iskoristite ovaj plemeniti mjesec, obnovite ugovor sa svojim Gospodarom. Odlučite čvrsto da se nikada više nećete vratiti tom djelu. Vrata pokajanja su otvorena kod Milostivog.
To je ono što vi sada možete učiniti. Ako postoji opcija da vratite banci samo glavnicu, to vam je obaveza, ako ne postoji, vratite im onoliko koliko ste se dogovorili, a nakon tevbe, na njima je grijeh. Isto tako, ako ubrzano vraćanje biva razlogom smanjenja kamatne stope i to pokušajte učiniti.
A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Elvedin Pezić

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE