7 C
Sarajevo
PočetnaČistoćaMože li se uzimati abdest preko nalakiranih noktiju

Može li se uzimati abdest preko nalakiranih noktiju

Pitanje:

Zašto se ne može uzimati abdest preko nalakiranih noktiju kada nije obavezno prati šake prilikom uzimanja abdesta? Allah vas nagradio!

Odgovor:

Lak je materija koja sprečava dolazak vode do noktiju, i tako jedan dio tijela koji se mora oprati ostaje suh. (Vidjeti: El-Džamiu li fetaval-meretil-muslime, str. 95.)

Uzvišeni Allah naredio je generalno pranje ruku prilikom uzimanja abdesta, bez detaljnijeg objašnjenja, ali je to precizirao Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, svojom praksom: pod tim se pranjem misli na podlakticu, a ona u jeziku obuhvata ruku od lakta do završetka srednjeg prsta. (Vidjeti: Lisanul-areb, 2/457, El-Kafi, str. 461, i El-Kavaninul-fikhijja, str. 24.)

Otuda je neispravno reći da pranje šaka nije farz, naprotiv to je obavezno, kako po hanefijskim, tako i po drugim učenjacima.(Vidjeti: Bedaius-sanaia, 1/68.) I pored toga što svi drže da je pranje šaka obavezno, nisu jednoglasni u vezi s tim da li ih je obavezno oprati po drugi put (budući da su oprane prije ispiranja usta i nosa). Jače je i osnovanije mišljenje onih učenjaka koji obavezuju pranje šaka s podlakticom; nijedan učenjak nije rekao da se šake nikako ne peru, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE