27.7 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaDovim ali mi se dova ne prima, jesu li uzrok toga moji...

Dovim ali mi se dova ne prima, jesu li uzrok toga moji grijesi

Pitanje:

Često molim Allaha za određene stvari pa mi dova ne bude primljena. Da li su uzrok tome moji grijesi ili je posrijedi nešto drugo?

Odgovor:

Podstičući ljude na učenje dove, Svevišnji Allah rekao je: “A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kada Me zamoli…” (El-Bekare, 186.) U drugom ajetu Allah, dželle šanuhu, kaže: “Gospodar je vaš rekao: ’Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati!’” (Gafir, 60.)

Ovi, ali i brojni drugi ajeti ukazuju da musliman treba stalno moliti Allaha, i da ne smije gubiti nadu u Njegovu neizmjernu milost. Buharija i Muslim zabilježili su da je Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenio sljedeći Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, hadis: “Allah će vam se odazivati sve dok ne bude požurivali govoreći: ’Molio sam, ali mi molba nije uslišana.’” U Muslimovoj verziji stoji: “Allah će se odazivati molbi sve dok čovjek ne bude molio za grijeh ili kidanje rodbinskih veza ili ako ne bude požurivao.” “A kako se požuruje?”, upitaše ashabi. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovori: “Govoreći: ’Molio sam i molio, ali mi nije uslišano, pa zanemari učenje dove.” Ebu Seid Hudri prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada musliman zamoli za ono što nije grijeh ni za kidanje rodbinskih veza, Allah će mu dati jedno od troje: ili će uslišati njegovu molbu, ili će je ostaviti za budući svijet, ili će u toj mjeri otkloniti od njega zlo na ovome svijetu.” (Ahmed i Hakim, sa ispravnim lancem prenosilaca.)

Otuda je zabranjeno reći da Uzvišeni Allah nije primio dovu. Možda će njene plodove ubrati da Dan kada mu bude najpotrebnije. A istina je da neki ljudi nemaju koristi od dove. Muslim je zabilježio preko Ebu Hurejre da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Na dugom putovanju, čovjek uprašen i raščupan pruži svoje ruke prema nebu i moli: ’Gospodaru, Gospodaru!’, a njegova hrana – haram,  piće – haram, odjeća – haram, pa kako će mu molba biti uslišana!“ A Allah, opet, najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE